Плід уяви — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Плід уяви

Аграрний ринок
619
Баштанники явно переоцінили свою продукцію - при собівартості кавунів 25-30 коп./кг вони намагаються прилаштувати їх по 1 грн. Невелика пропозиція плодів на внутрішньому ринку цілком дозволяє збувати дорогий товар, при цьому добре заробляють не тільки фермери, але й численні посередники. Однак на зовнішніх ринках, які наші постачальники штурмують вже кілька років поспіль, цінову пропозицію українців порахували непристойною. Греки та угорці готові віддавати плоди майже на третину дешевше.
Цього року вітчизняні баштанники мають всі шанси непогано заробити на своїй продукції. За даними фахівця з розвитку бізнесу проекту розвитку овочівництва на півдні України МФК Федора Рибалка, закупівельні ціни на кавуни б'ють всі рекорди. Якщо торік наприкінці липня фермери віддавали товар по 50 коп./кг, то зараз просять не менше 1 грн. При цьому, за підрахунками експерта, середня собівартість плодів не перевищує 25-30 коп./кг.
Утримувати настільки високі ціни баштанникам дозволяють декілька факторів. "Цього року через холодну весну сезон почався трохи пізніше, ніж звичайно. Через цю ж причину утворилася двотижнева пауза між поставками ранньої плівкової та масової продукції. Невелика пропозиція кавунів на ринку пояснюється і тим, що в нинішньому сезоні багато господарств скоротили площі під культурою. Деякі урізали угіддя вдвічі, посіявши замість прибуткової, але заморочливої ягоди високорентабельні торік овочі, зокрема капусту. У результаті над ринком нависла загроза дефіциту, що дає можливість роздрібним торговцям продавати кавуни по 2,5-3 грн./кг", - стверджує Рибалко.
Керівник проекту Fruit-Inform ("Агроогляд: овочі та фрукти") Андрій Ярмак говорить, що цього року під баштанними зайнято не менше 700 тис. га. Він вважає, що культури як і раніше залишаються цікавими для фермерів, однак лише в сезони, коли на ринку немає їхнього надвиробництва. "Великою проблемою є те, що контролювати продаж кавунів у великі міста намагаються громади деяких етнічних груп, які штучно занижують ціни виробника і завищують їх для споживача", - повідомляє експерт.
За словами комерційного директора компанії "Агро-Навігатор" Валерія Федоренка, висока вартість кавунів ставить хрест на планах експортерів. "Хоча якість плодів цього року непогана, поставляти її на зовнішні ринки ми не можемо, тому що за ціною явно програємо конкурентам з Угорщини та Греції, які готові віддавати товар по 0,11 євро/кг (80 коп./кг). Якщо в 2007 р. наприкінці липня ми відправили до Європи 80 машин продукції, то в нинішньому - тільки 10, і якщо ціна не впаде до 30-40 коп./кг, на більші обсяги експорту навряд чи варто розраховувати", - вважає він.
Поки незрозуміло, чи будуть дешевшати кавуни, і якщо так, то наскільки. З одного боку, до середини серпня поставки на внутрішній ринок повинні збільшитися, що, можливо, змусить фермерів знизити апетити. З іншого боку - якщо серпень буде дощовим, то почнеться масове псування продукції. "Вже зараз багато полів заражені грибковим захворюванням (мідянка), що залишає на плодах гнильні коричневі плями, і за вологої погоди зупинити епідемію буде вкрай складно", - вважає Федоренко.
За даними Федора Рибалка, торік обсяги експорту кавунів з України не перевищили 3-5 тис. т, а в кращі роки цей показник досягав 10-12 тис. т (для порівняння: виробництво становить 300-400 тис. т). Серед основних ринків, готових споживати нашу продукцію, експерт називає країни Прибалтики, Білорусію, Польщу та Німеччину. На його думку, вітчизняні постачальники мають можливість наростити обсяги експорту як мінімум у два-три рази, однак для цього їм потрібно надати іноземним покупцям зовсім інший товар.
Приміром, в Європі ходовий так званий безкісточковий кавун, який масово споживає сегмент HoReCa. У тамтешніх же супермаркетах затребувані плоди, вага яких не перевищує 3-5 кг, і тільки жителі країн Балтії готові купувати продукцію звичного нам розміру по 5-7 кг і більше.
Українським баштанникам доведеться прислухатися до бажань споживачів і змінювати сортову політику, адже робити ставку тільки на внутрішній ринок навряд чи доцільно, тим більше що експерти прогнозують поступове зниження споживання кавунів у країні. Федір Рибалко вважає, що в міру розширення доступного українцям асортименту фруктів частка баштанних у споживчому кошику буде падати.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас