Немає нових емітентів, а старі недооцінені ринком: Огляд фондового ринку (11-15 серпня) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Немає нових емітентів, а старі недооцінені ринком: Огляд фондового ринку (11-15 серпня)

Фондовий ринок
323
На минулому робочому тижні український фондовий ринок переживав "останню хвилю відпусток" - звертали на себе увагу маленькі обсяги торгів на майданчику ПФТС і невеликі коливання індексу, в основному під впливом зовнішніх новин. "Починаючи з минулої п'ятниці, рух індексу ПФТС більшою мірою корелював з подіями на фондовому ринку Росії, хоча, також впливали й новини з ринків Європи та США", - відзначив директор з управління активами КУА "ПІО ГЛОБАЛ Україна" Сергій Уткін.
Активність ринку була на мінімумі, крім окремих емітентів - як, наприклад, "Мотор Січ". "Глибоке падіння цих акцій на цьому тижні відбулося через те, що один з інвесторів-власників акцій продає свій пакет, досить великий. Акції сильно просіли, хоча на нашу думку, цей емітент, як і багато інших, залишається недооціненим ринком", - вважає Сергій Уткін.
Наведений приклад можливості істотного падіння вартості одного паперу зайвий раз підкреслює ті недоліки, які має ринок сьогодні - недостатню ліквідність і малу кількість емітентів. З початку року на ПФТС, як основному торговельному майданчику, не з'явилося нових, цікавих для вкладень емітентів. "У першу чергу це пов'язане з тим, що самі емітенти не розглядають ПФТС як майданчик для проведення первинного публічного розміщення (IPO) або як інструмент для оцінки капіталізації компанії при підготовці до такого розміщення. Як наслідок - низька ліквідність ринку в цілому й окремих цінних паперах зокрема", - підкреслив директор з управління активами ПІО ГЛОБАЛ.
"Нагадаю, що не дуже давно Варшавська фондова біржа купила фондовий майданчик ІННЕКС і збирається активно розвивати й реформувати її. Ще раніше був отриманий дозвіл на створення нової біржі - разом з однією з провідних фондових бірж Росії.
Тобто самі учасники ринку, розуміючи його нерозвиненість, прагнуть змінити статус-кво, ідучи, у цьому випадку екстенсивним шляхом. Наша думка, що ми виражали раніше, і якої дотримуємося - ринку необхідні реформи, після яких в Україні буде моноцентрична біржова система (одна біржа, один депозитарій, один кліринговий банк).
На наш погляд, така система найбільше повно буде захищати права інвесторів і найбільш адекватна поточному рівню розвитку ринку й саме тоді варто очікувати підвищення ліквідності ринку і його капіталізації (яка є другою серед ринків країн Східної Європи)", - говорить Сергій Уткін.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас