Долар росте. Що робити із заощадженнями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар росте. Що робити із заощадженнями

Валюта
5774
Піврічне стрімке падіння американської валюти закінчилося. Піднявшись 11 серпня до шестимісячного максимуму, долар США продовжує рости, а євро - падати. На підвищення вартості долара на світових ринках зіграло здешевлення нафти і золота, зниження темпів зростання європейської економіки і військовий конфлікт у Південній Осетії.
14 серпня офіційний курс НБУ гривні до долара становив $1/4,84 грн. До осені в українських банках може досягти 4,80-4,85 грн./$, прогнозують експерти, а під кінець року в Україні курс долара може встановитися на позначці 4,90-5,1 грн./$.
Усе вище і вище
Протягом останнього місяця долар подорожчав відносно євро більш ніж на 5,6%. У п'ятницю, 8 серпня, на світовому валютному ринку FOREX за один євро давали $1,499. Примітно, що стільки євро коштував наприкінці лютого 2008 року. Усього ж за минулий тиждень євро подешевшав на 3,5%, що є найбільш значним його падінням за останні три роки.
Експерти не бачать нічого дивного в тому, що американська валюта після весняного мінімуму знову пішла в зростання. Однак наскільки таке зростання буде серйозним і тривалим, стане ясно тільки в період президентських виборів у США, вважає Василь Юрчишин, директор економічних програм Центру ім. Разумкова.
"Тільки до середини осені поточного року можна буде чітко сказати, як довго протриває динаміка зростання американської валюти і якої межі досягне долар. Оскільки саме тоді стане зрозуміло, яка внутрішня і зовнішня політика буде реалізовуватися Сполученими Штатами", - розповів експерт.
США vs ЄС
Експерти називають кілька причин нинішнього зростання американського долара на світових ринках. Олександр Кава, директор Центру політичного та економічного аналізу, упевнений, що збільшення вартості долара пов'язане, у першу чергу, зі зміною політики США з валютного регулювання. "Зараз у Федеральної резервної системи США є певна зацікавленість у зміцненні американської валюти відносно інших валют", - відзначив експерт. США в цей час поступово виходять із економічної кризи, що й відбилося на вартості їхньої національної валюти на світових валютних ринках, погоджується Юрчишин.
Однак, на думку Юрчишина, економічна ситуація в США не є єдиною причиною зростання долара. Погіршення економічної ситуації в Євросоюзі також зіграло на руку американській валюті. У той же час Кава вважає, що економічна нестабільність у ЄС незначно вплинула на зростання американської валюти. "Євросоюзу зараз вигідна незначна ревальвація євро для стимулювання експорту після засилля ринку дешевими американськими товарами", - відзначив Кава. Також сприятливо на вартості долара відбилося зниження світових цін на нафту, відзначають експерти.
Не обійшли стороною фахівці і військовий конфлікт на Кавказі. Однак, говорить Юрчишин, говорити про те, що війна в Осетії значно вплинула на ситуацію на світових валютних ринках, не можна. "Цей конфлікт носить локальний характер, до того ж він був досить швидко локалізований. Тому серйозного відбитка на глобальну світову економіку він не наклав. Але якщо, звичайно, цей конфлікт одержить продовження, то його вплив на світові ринки може значно підсилитися", - вважає експерт. Однак у Росії, що безпосередньо залучена в кавказький конфлікт, рубль "здригнувся", додав Юрчишин.
Відвоювати позиції
Збільшення вартості долара на світових ринках позитивно відіб'ється на Україні, вважають експерти. "Можна чекати збільшення курсу до початку осені до 4,9 грн./$, а під кінець року курс повернеться на доревальваційний рівень - 5,05-5,1 грн./$. Варто відзначити, що динаміка зростання американської валюти не буде стрімкою, це буде скоріше поступове відвойовування колишніх позицій", - прогнозує Кава.
Юрчишин же вважає, що ситуація на українському валютному ринку на найближчу перспективу важко прогнозована, однак прогноз до кінця року зробити можна. "До кінця року абсолютно чітко проглядаються девальваційні тенденції. Під кінець року ринковий курс складе 4,9-5,0 грн./1$. Але це не означає, що таким же буде офіційний курс", - вважає Юрчишин.
Аналітик упевнений, що Нацбанк буде до кінця року тримати той курс, що на сьогоднішній день є офіційним (4,85 грн./$), оскільки якщо керівництво Центробанку в листопаді-грудні підніме його після такого різкого падіння, воно фактично зізнається "у своїй нездатності управляти валютною політикою". Так що, швидше за все, сьогоднішній офіційний курс буде триматися до кінця року, вважає Юрчишин, а "міжбанківський і вуличний курси будуть потроху виходити на більш пристойний рівень".
Не піддаватися паніці
На тлі зростання долара знову втрачає свою міцність гривня, відзначає Кава. Однак, на думку експерта, подорожчання американської валюти на руку українським громадянам, особливо тим, чиї заощадження залишалися в доларах США і не були конвертовані в національну або іншу валюту. "Крім того, зростання долара зіграє на руку українським експортерам, що є позитивним чинником для нашої економіки. Тим більше що зовнішньоекономічне сальдо України цього року надто негативне", - додав Кава.
Експерти рекомендують не піддаватися паніці, що б не відбувалося на українському валютному ринку. "Я б рекомендував зберігати заощадження в тій валюті, у якій вони перебувають у цей час. Не варто піддаватися паніці і переводити заощадження з однієї валюти в іншу, оскільки на цьому можна втратити. Грою на курсах нехай займаються професіонали, оборот яких від подібних валютних операцій на день становить $2-4 трлн.", - резюмує Юрчишин.
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас