Чорноморський флот отримав три доби — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чорноморський флот отримав три доби

691
Із учорашнього дня для Чорноморського флоту Російської Федерації (ЧФ РФ) діють нові правила переміщення по території України. Відповідні укази підписав президент Віктор Ющенко, якими ввів у дію рішення Радбезу.
Тепер командування ЧФ РФ буде зобов'язано погоджувати всі пересування своїх бойових одиниць із компетентними українськими органами. Росія вже назвала введення нових правил "серйозним антиросійським кроком" і заявила, що воно завдало удару по всьому комплексу двосторонніх відносин між державами.
Рішення Ради національної безпеки та оборони (РНБО), що регламентують порядок пересування військових формувань Чорноморського флоту РФ, були прийняті вчора в екстреному порядку.
Нагадаємо, напередодні із критикою на адресу прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, що не підписала прийняті півтора місяці тому постанови Кабінету міністрів, що регламентують порядок переміщення російського флоту по території України, виступив секретаріат президента (СП). Там підкреслили, що необхідність якнайшвидшого прийняття цих документів викликана подіями в Грузії, де в бойових операціях брали участь кораблі ЧФ РФ.
Перший заступник голови СП Олександр Шлапак учора розповів, що на останньому засіданні Кабміну, що відбулося у вівторок і було присвячено подіям у Грузії, на вимогу МЗС, що є одним з ініціаторів прийняття цих документів, знову було піднято питання про затвердження правил переміщення ЧФ РФ по території України. "Президент попросив мене, як свого офіційного представника в Кабінеті міністрів, звернутися до уряду з офіційним проханням роз'яснити ситуацію (з непідписанням Юлією Тимошенко документів). Ми попросили до 10.00 надати пояснення. На жаль, до десятої ранку пояснень ми не одержали, після чого президент дав команду до підготовки відповідних рішень РНБО", - повідомив Шлапак.
Відповідь уряду СП все-таки одержав, щоправда, із запізненням. "Кабінет міністрів підписує і випускає постанови, які діють винятково для захисту національних інтересів нашої країни. Більше того, ми приймаємо і випускаємо постанови, які технологічно можна виконати", - заявив перший віце-прем'єр Олександр Турчинов.
Тим часом апарат РНБО розіслав всім членам Радбезу проекти рішень, що стосуються врегулювання переміщення ЧФ РФ. Протягом першої половини дня "шляхом опитування" свою згоду із запропонованими документами підтвердили 12 з 14 членів РНБО. "Ми не одержали згоди тільки від двох членів РНБО, і дуже шкода, що це члени уряду - прем'єр-міністр і міністр внутрішніх справ, які й свій час голосували за прийняття такого рішення", - ремствував Олександр Шлапак.
Учора ввечері голова МВС Юрій Луценко через прес-службу "Народної самооборони", лідером якої він є, спростував інформацію про те, що не підтримав рішення Радбезу.
"Я вперше чую про засідання РНБО, хоча постійно перебуваю в режимі телефонного зв'язку", - обурився пан Луценко, відзначивши, що зараз перебуває у відпустці. Зажадавши вибачення від першого заступника голови СП за поширення неправдивої інформації, міністр пригрозив подати на нього в суд: "Шлапак постійно професійно бреше, але в цьому варто мати межу, зокрема в питаннях, що стосуються національних інтересів країни".
Втім, наявних голосів виявилося досить для прийняття рішень РНБО. Вони були відразу ж уведені в дію указами президента та оприлюднені на його сайті. За словами пана Шлапака, вони "абсолютно ідентичні" тим постановам, що раніше були затверджені Кабміном.
Відповідно до нових правил, для перетинання українського кордону кораблями або авіацією ЧФ РФ командування флоту зобов'язане не пізніше ніж за 72 години сповістити про це в Генеральний штаб збройних сил України. "Обов'язково вказується наявність на таких військових кораблях або літальних апаратах осіб, озброєння, боєприпасів і вогненебезпечних речовин, транспортованого військового майна та обладнання", - говориться в документі. Крім того, необхідна згода української сторони на такі переміщення.
Втім, у комітеті з питань нацбезпеки та оборони вважають, що зловживати цим повноваженням Україна не буде. "Згоду можна не дати, наприклад, у випадку використання території України для ведення бойових дій Чорноморським флотом. Все-таки ми надаємо територію для базування ЧФ, у нас є відповідні договори, тому просто так, без причин забороняти, думаю, нікому в голову не прийде", - сказав голова підкомітету з питань державної безпеки Олександр Скибинецький (БЮТ).
При цьому нововведення передбачають відповідальність російської сторони за недотримання встановлених правил. Зокрема, Україна одержує право "вимагати від військового корабля або літального апарата Чорноморського флоту негайно залишити внутрішні води і територіальне море України або її повітряний простір".
Другий документ, затверджений РНБО, передбачає механізм узгодження з "компетентними органами України" всіх переміщень військових формувань ЧФ РФ (військовослужбовців і військової техніки) поза місцями їхньої постійної дислокації на території України. У число "компетентних органів" увійшли МЗС, МВС, СБУ, МНС, Держмитслужба і Держмитниця. Головним компетентним органом визначене Міністерство оборони.
Запит про надання дозволу на переміщення військових формувань ЧФ РФ подається в Міноборони не пізніше ніж за 10 робочих днів, після чого його ксерокопії направляються в інші відомства. "Головний компетентний орган протягом семи робочих днів письмово інформує командування ЧФ РФ і компетентні органи України про надання зазначеного дозволу або про відмову в його наданні, якщо хоча б один з компетентних органів України не надав згоди", - говориться в документі.
Згода України тепер потрібна навіть у випадку переміщень військових формувань ЧФ РФ, викликаних надзвичайними ситуаціями: "При виникненні пожеж, ситуацій техногенного або природного характеру, а також необхідності надання невідкладної медичної допомоги дозвіл може надаватися в усній формі після узгодження з відповідальною особою з подальшим оформленням такого дозволу у встановленому порядку".
- Такі кроки, як самовільна одностороння зміна положень договору, принесуть тільки шкоду двостороннім відносинам і національним інтересам України - ніякими указами або постановами не можна змінювати або обмежувати положення договору, - заявив голова підкомітету з питань військової безпеки та оборони Олександр Кузьмук (Партія регіонів).
Російська сторона назвала введення нових правил пересування ЧФ РФ по території України "серйозним антиросійським кроком". "Нововведення націлені на створення серйозних ускладнень для практичної діяльності флоту в прямому протиріччі з базовими угодами між Російською Федерацією та Україною про статус та умови перебування Чорноморського флоту Російської Федерації. Цей односторонній крок завдає ще один удар по переговорному процесі щодо проблем Чорноморського флоту, а в більш широкому плані - по всьому комплексі двосторонніх відносин", - заявили в МЗС РФ.
У СП же впевнені, що про одностороннє рішення мова не йде. "За великим рахунком те, яким чином ми організовуємо усередині своєї країни свою роботу, - справа України", - заявив Олександр Шлапак.
НУНС пропонує законопроект, що не знайде підтримки
Учора народні депутати фракції "Наша Україна-Народна самооборона" зареєстрували у Верховній раді документи, пов'язані зі збройним конфліктом у Південній Осетії.
Автором проекту закону "Про денонсацію договору між Україною і Росією про статус та умови перебування Чорноморського флоту Російської Федерації (ЧФ РФ) на території України" виступив Владислав Каськів.
Нагадаємо, зазначена угода була ратифікована урядами України і Росії 28 травня 1997 року та укладена на 20 років.
На думку депутата, даний договір необхідно розірвати, щоб "попередити спроби втягування України в міжнародні військові конфлікти, забезпечити її національні інтереси і безпеку, виконання нею своїх зобов'язань за міжнародними договорами, зокрема за договором 'Про дружбу, співробітництво і взаємодопомогу між Україною та Грузією'".
Проект постанови "Про осуд військової інтервенції Російської Федерації на території Грузії" також став реакцією на військове протистояння в Грузії. За словами одного з авторів документа, Володимира Ар’єва, у ньому крім осуду дій Росії парламенту пропонується зобов'язати МЗС звернутися з позовом у Міжнародний суд у Гаазі із проханням визначити характер дій ЧФ РФ у Грузії.
"Якщо суд визнає, що ЧФ РФ був учасником конфлікту, МЗС потрібно буде з'ясувати відповідність цих дій угоді про тимчасове базування його на території України і тоді вже, можливо, піднімати питання про негайний вивід із країни", - заявив пан Ар’єв. Уже вчора у двох найбільших парламентських фракціях підкреслили, що не підтримають колег з НУНС.
- Дурості цих депутатів ми можемо тільки засуджувати, а не обговорювати, - сказав народний депутат Василь Кисельов (Партія регіонів). - Одна їхня реєстрація вже завдає шкоди Україні. Якщо ми зараз сподіваємося підписати з Росією договір щодо газу зі стабільними цінами на 2009 рік, то хіба можна братися за такі законопроекти?
- Рішення фракції із цього приводу ще нема, але я впевнений, що ми ні за яких умов не підтримаємо ці документи. Вони направлені не на досягнення цілей безпеки України, а на розпалення протистояння з Росією, - упевнений заступник голови фракції БЮТ Андрій Портнов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас