Долар, євро, гривня? Як зберегти і примножити заощадження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар, євро, гривня? Як зберегти і примножити заощадження

Кредит&Депозит
4971
Значна частина українців не поспішає скористатися кредитами по сьогоднішніх високих ставках і відкладає частину своїх доходів на якісь майбутні покупки - квартиру, автомобіль, меблі і т.д. Літні співвітчизники збирають традиційно ще й "на чорний день". І всі вони, природно, зацікавлені в тому, щоб не тільки вберегти свої заощадження від інфляції, але й, можливо, примножити наявний капітал. Також намагаються якомога вигідніше прилаштувати тимчасово вільні кошти різні українські підприємства та організації.
Найпоширенішим способом для цього в Україні як і раніше залишається розміщення грошей на банківських депозитах, про що можна судити за інформацією Національного банку. Так, у липні 2008 року обсяг депозитів фізичних осіб у банківській системі України збільшився на 2,1% і склав 198,2 млрд. грн. (виходить по 4,2 тис. грн. на кожного жителя країни в середньому), а сумарний розмір депозитних внесків у вільноконвертованій валюті виріс на 2,5% - до 15 229,1 млн. дол. США (по 330 доларів на кожного українця). Депозити юридичних осіб ще більше зросли в минулому місяці: на 5,1% - до 133,9 млрд. грн.
У набагато меншому ступені українське населення інвестує свої кошти в дорогоцінні метали, зокрема в золото. Проте, такий фінансовий інструмент починає використовуватися все активніше, завдяки, у тому числі, масованій рекламі про неминучість у майбутньому зростання цін на цей метал.
Подібні тези - про неодмінне подорожчання надалі - але тільки вже не золота, а нерухомості, як і раніше залучають деяку частину українців до розміщення своїх грошей на цьому ринку. Треба сказати, що в певні періоди, зокрема в 2001-2006 роки, від вкладення коштів у квартири і будинки можна було одержати фантастичні дивіденди - квадратний метр подорожчав за ці роки в 10 разів.
У країнах Заходу населенням вже давно освоєний ще й ринок цінних паперів, в Україні ж ця сфера фінансових послуг пересічними громадянами поки ще практично не вивчена. Втім, прогрес, причому, дуже швидкий, неминучий і тут.
Ну й, природно, всі перераховані способи вкладення громадянами і бізнесом коштів не однакові за розмірами прибутковості в різні періоди часу. Дуже великі зміни параметрів ефективності вкладення грошей у ті чи інші фінансові інструменти спостерігалися в липні й у першій декаді серпня 2008 року.
Через дефляцію, що мала місце в Україні минулого місяця (індекс споживчих цін склав 99,5%), висока реальна прибутковість заощаджень громадян спостерігалася по депозитних внесках у вітчизняній валюті. З урахуванням того, що депозитні ставки по гривневих внесках досягали в багатьох комерційних банках 16-18% річних (1,3% - 1,5% на місяць), то зі збільшенням дефляції громадяни, які розмістили кошти в гривневих внесках під такі відсотки, заробили в липні 1,8%-2,0% від суми своїх депозитів.
Більш низькі депозитні ставки для фізичних осіб були в липні по доларових внесках - комерційні банки пропонували населенню, в основному, не більше 10-12% річних (0,8-1,0% на місяць). Але протягом місяця на 2,2% зріс курс покупки банками готівкового долара: з 4,53 грн./дол. у середньому станом на 1 липня до 4,63 на 1 серпня (використані дані www.finance.ua ). У зв'язку із чим реальна прибутковість по доларових депозитах - при перерахуванні в національну валюту - склала минулого місяця 3,5-3,7%.
Трохи гірше склалася ситуація в липні для власників депозитів у євро. Депозитні ставки в європейській валюті для фізичних осіб залишалися більш низькими в порівнянні з доларовими і не перевищували в комерційних банках, як правило, 8-10% річних (0,6-0,8% на місяць). Крім того, готівковий євро в Україні виріс за минулий місяць не так сильно, як долар, - усього на 1,0% (курс купівлі банками на 1 липня - 7,16 грн./євро, на 1 серпня - 7,23). Проте, реальна прибутковість заощаджень на депозитах у цій валюті склала в липні 2,1-2,3%, що більше, ніж для гривневих внесків, але менше, ніж для доларових.
Прибутковість по депозитних внесках у гривні, долару та євро в юридичних осіб була трохи меншою - у зв'язку з трохи нижчими ставками, ніж для населення. Але розміщення видів депозитів за вигідністю було таке ж.
Зазнали істотних збитків минулого місяця власники заощаджень у золоті, оскільки ціна цього металу знизилася з 1 липня по 1 серпня на 1,3% (за офіційними цінами НБУ). Найсильніше ж постраждали в липні власники акцій українських компаній - індекс ПФТС упав на 11,3%.
Ситуація за перші 10 днів серпня обіцяє непогані реальні дивіденди власникам гривневих і доларових депозитів - оскільки в цьому місяці, за запевняннями уряду, також буде дефляція, а падіння долара до гривні, найімовірніше, не буде.
Однак досить стурбовані повинні бути ті, хто розмістив свої заощадження в євро і золоті. Євровалюта з 1 по 8 серпня ослабнула відносно гривні вже на 2,9%, а золото подешевшало за цей же період на 3,2%.
Також несприятлива тенденція зберігається для власників акцій вітчизняних підприємств. Індекс ПФТС за перший тиждень поточного місяця знизився на 2,7%.
Перспективу прибутковості по депозитах у тій чи іншій валюті довше, ніж на місяць, пророчити зараз досить складно: дуже багато чого буде залежати від поведінки пари євро - долар. Втім, усе більше експертів висловлюють припущення, що період зміцнення європейської валюти відносно долара припинився, і американська валюта буде до кінця 2008 року відновлювати раніше втрачені позиції. А виходить, швидше за все, будуть і далі знижуватися ціни на золото.
Прогнозуючи ж більш далеку перспективу, можна сказати з достатнім ступенем упевненості, що якщо не наприкінці цього року, то в 2009 році варто очікувати старту процесу девальвації гривні до долара та євро. Що пояснюється набагато більшою інфляцією в Україні, ніж у США та країнах ЄС (і зараз, і очікуваною в найближчі роки), і зростаючим негативним сальдо зовнішньоторговельного балансу. Значно наблизити згадану дату може різке зниження, що почалося наприкінці липня, світових цін і попиту на сталь, що істотно скоротить приплив в Україну валюти від головної експортної галузі.
Прибутковість інвестицій в українську нерухомість зараз складно визначити в конкретних показниках, оскільки різні експерти називають різні цифри. Але практично всі вони відзначають, що в 2007 році на перегрітому вітчизняному ринку нерухомості спостерігається стагнація, і вже в найближчий час (починаючи з осені 2008 року) ціни на житло можуть почати падати.
Таким чином, заощадження українців і вітчизняного бізнесу в євро, золоті та цінних паперах можуть виявитися в серпні 2008 року збитковими, а в гривнях і доларах, швидше за все, будуть прибутковими. На майбутнє ж варто проявляти обачність при виборі способів розміщення коштів і знижувати ризики шляхом використання короткотермінових депозитних внесків.
Юрій Глухов
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас