Що буде з доларом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з доларом

Валюта
6560
Протягом останнього місяця долар подорожчав відносно євро більш ніж на 5,6%. При цьому під час торгів 8 та 11 серпня ціна європейської валюти опускалася нижче психологічно важливої позначки 1,5 долара за євро
У п'ятницю (8 серпня) на світовому валютному ринку FOREX за один євро давали 1,499 долара - так дешево європейська валюта не коштувала з кінця лютого 2008 року. Усього ж за минулий тиждень євро подешевшав на 3,5%, що є найбільш значним його падінням за останні три роки.
Основними причинами стрімкого подорожчання долара експерти називають падіння цін на нафту (за період з 11 липня по 11 серпня ціна чорного золота знизилася на 19,5% і досягла 115,3 долари за барель), а також несприятливу економічну ситуацію в єврозоні.
"Багато інвесторів останнім часом закривають спекулятивні позиції по нафті, що веде до подорожчання американської валюти. З іншого боку, зміцнення долара сприяє падінню цін на нафту. Ці два фактори взаємодоповнюючі", - пояснює начальник управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанку Ерік Найман.
Поштовхом же до п'ятничного зростання долара (+1,3%) стали слова голови Європейського Центробанку Жан-Клода Тріше про уповільнення економічного зростання в єврозоні, які спекулянти сприйняли як обіцянку знизити дисконтну ставку в найближчі 2-3 місяці. Нагадаємо, що на п'ятничному засіданні ЄЦБ залишив дисконтну ставку на рівні 4,25%.
"Зараз ламається глобальний тренд по євро - долару. Зміцненню євро прийшов кінець, тому що є істотні ознаки уповільнення економічного зростання в єврозоні", - говорить аналітик "Форекс Клуб Україна" Олексій Палій.
А нам однаково
Втім, такі успіхи долара на світових ринках поки що ніяк не відбилися на його ціні в обмінниках і банках Києва. Середній курс покупки зеленої валюти останні 10 днів складає стабільні 4,63 гривні за долар. А от євро значно подешевшав. Якщо ще 5 серпня за нього давали 7,2 гривні, то вчора в більшості київських банків євро купували за ціною менше 7 гривень (6,93-6,98).
Більшість експертів запевняють, що в цілому посилення долара та ослаблення євро є для України позитивними. "Подорожчання долара веде до здешевлення енергоносіїв - для України це однозначно плюс. До того ж торговельний баланс із країнами ЄС має негативне сальдо, і здешевлення євро позначиться позитивно на цій статті балансу", - говорить Ерік Найман.
Долар буде рости
Що стосується прогнозів, то експерти одноголосні в думці, що долар і далі буде дорожчати. Основними факторами, що впливають на його ціну, будуть залишатися макроекономічні показники Європи та США, а також вартість нафти. "Зараз нафта рости вже не буде. Вона може тільки опуститися на кілька відсотків", - вважає стратег інвесткомпанії "Альфа Капітал Україна" Сергій Кульпинський.
"У найближчий місяць курс євро - долар опуститься до 1,46-1,48, а до кінця року можна чекати співвідношення 1,45 долара за євро", - вважає Олексій Палій. Ще більше вірить у долар Ерік Найман: "Є тенденція на зміцнення долара. У наступному році ми можемо побачити 1,36 долара за євро".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас