Ющенко вимагає від Тимошенко не робити з України сміттєве звалище — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко вимагає від Тимошенко не робити з України сміттєве звалище

396
Президент України Віктор Ющенко вимагає від уряду профінансувати програму поводження із твердими побутовими відходами.
Як повідомили УНІАН у прес-службі Президента з посиланням на інформацію першого заступника голови Секретаріату Президента - Представника Президента в Кабінеті міністрів Олександра Шлапака, про це говориться в листі глави держави до Кабміну.
Ющенко у своєму листі висловлює стурбованість із приводу державної екологічної політики в частині поводження із твердими побутовими відходами (ТПВ).
За його даними, темпи утворення відходів щорічно ростуть, що зробило проблему поводження з ними однією з головних у сфері охорони навколишнього середовища і створення безпечних умов для життєдіяльності населення країни.
За оцінкою Президента, така ситуація є безпрецедентною для Європи. У своєму листі глава держави констатує, що в Україні щорічно накопичується більше 50 млн. кубічних метрів твердих побутових відходів, з яких повторну переробку проходять лише 3%. Інші звалюються на полігонах і сміттєвих звалищах, які не відповідають жодним екологічним вимогам, вказує Ющенко.
Глава держави звертає увагу, що потужності більшості полігонів і сміттєвих звалищ уже вичерпали свій ресурс: 242 з них є недіючими, 248 - перевантажені, а більше 1100 не відповідають нормам екологічної безпеки. Майже на всіх відсутні системи утилізації фільтрату, що збільшує техногенну небезпеку цих об'єктів. Неналежним чином проводиться рекультивація сміттєвих звалищ, відповідними роботами охоплено тільки 20% з тих, що потребують рекультивації, підкреслив Президент.
Також, за його словами, через відсутність належної системи збору твердих побутових відходів у приватному секторі щорічно з'являється близько 3300 несанкціонованих смітників.
При цьому, за оцінкою експертів, близько 40% відходів підлягають переробці, відзначив Ющенко.
Президент також вказує на те, що не реалізуються положення Кіотського протоколу про утилізацію полігонного біогазу. Тільки в окремих містах України намічаються позитивні зрушення у впровадженні сучасних екологічно безпечних технологій утилізації та переробки відходів.
"Україна, на превеликий жаль, досить швидкими темпами перетворюється в сміттєве звалище у центрі Європи", - констатував у свою чергу Шлапак.
Президент також вказує на те, що в Україні немає жодного сучасного сміттєпереробного комплексу. Державна програма поводження із твердими побутовими відходами, що розроблена 2004 року, уже застаріла, і не здатна вирішити проблеми, що виникають у цій сфері.
Президент вимагає від уряду протягом 3 місяців внести зміни в цю програму і забезпечити її фінансування. Зокрема, такі зміни повинні передбачати введення роздільного збору ТПВ і державну підтримку використання сучасних екологічно безпечних технологій їхньої переробки та утилізації, механізмів діючого контролю за порушеннями в цій сфері, розробку і реалізацію заходів з поліпшення екологічної свідомості населення.
Про результати прем'єр-міністр повинен інформувати главу держави особисто.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас