Високий відсоток скнарості банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Високий відсоток скнарості банків

1012
Днями в пресі промайнув прогноз, що змусив задуматися навіть бувалих експертів. Виявляється, під кінець року у зв'язку з нестачею в Україні вільних грошових ресурсів банківські кредити на купівлю автомобілів можуть підстрибнути до 25%.
Таке невеселе пророцтво має всі шанси здійснитися з кількох причин. У країні дійсно напруга не тільки з видачею кредитів, але й з наявністю грошей у банків. Як відомо, кредитні портфелі банківських установ базуються здебільшого на позичених грошах вкладників. Потім ці гроші фінустанови пускають на кредити для позичальників, і з різниці живуть. І якщо грошей не вистачає, і в банків криза, вони йдуть на надзвичайний захід - підвищують відсотки по депозитах.
На такий крок банки йдуть досить неохоче. Після появи депозитних внесків під 18-20% річних у грн. стало очевидним, що між банками розгорнулася боротьба за вільні фінансові ресурси на ринку. Але й такий радикальний крок, схоже, не врятував ситуацію. Однаково в країні відчувався фінансовий голод, що не припинився і понині.
В Україні, у принципі, ніколи не вистачало довгих грошей. Донорами виступали міжнародні фінансові інституції або представництва закордонних банків, які мали доступ до дешевих закордонних кредитів (процентна ставка в євро становить максимум 4% річних, у доларах - 5%). Ні для кого не секрет, що в нас у країні зараз можна взяти кредит на покупку автомобіля або квартири не менше ніж під 14% - 16% у доларах. Різницю, що становить дохід банків, нескладно підрахувати.
Причому банки залишають за собою право у випадку змін на ринку підвищувати процентну ставку на свій розсуд. Щоб усе було у відповідності із законом і ніхто не підкопався, хитромудрі юристи прописали відповідні пункти в додаткових угодах, які в нас народ звичайно підписує не дивлячись. Після укладання такої угоди позичальник фактично стає рабом банку. Але це ще півбіди. Після недавніх ігор з курсом долара, з огляду на економічну та політичну нестабільність, багато банків перестали давати кредити у валюті, що була основним джерелом при покупці квартир та автомобілів. Таким чином, на ринку склалася патова ситуація, коли гривні і так не вистачало, а долар та євро, які її частково заміняли, не всі ризикують позичати, незважаючи на рентабельність таких позик на рівні 200%.
Щоб захистити себе від проблемних клієнтів і зберегти сумлінних позичальників, а просто-на-просто убезпечитися, банки посилили список вимог, розширили список документів і довідок, які повинен надати позичальник. А президент Віктор Ющенко зробив нехарактерний для нього рішучий крок - і спробував навести порядок у банківській системі, заборонивши роздавати довгострокові кредити на 10-20 років праворуч і ліворуч. З його подачі 6 березня НБУ видав відповідну постанову, якою обмежив строк іпотечних кредитів до 10 років. На якомусь етапі це допомогло стерилізувати ринок. Але не більше того. Так, на ринку нерухомості настала певна стагнація, число угод скоротилося. Адже, беручи кредит під такі високі відсотки, позичальник ризикує все життя працювати на квартиру, виплачуючи в підсумку вартість трьох. Автодилери же заговорили у відкриту, хоча й з явним небажанням, про падіння обсягів продажів. Але, як не дивно, у банках, які продовжують давати кредити в доларах, черги не зменшилися, а навпаки зросли. Тобто, ажіотаж не зник. Більше того, позичальників не злякало навіть те, що деякі банки заднім числом збільшили процентні ставки по вже взятих кредитах.
Про що можуть говорити всі ці фактори в сукупності - крім того, що в країні системна криза банківської системи? Так усього лише про те, що багато хто, користуючись із нагоди, намагається ловити рибу в каламутній воді. У кожному разі залишилися люди, які не можуть відкласти назавжди покупку машини або квартири. І банки вкотре вирішили нагріти на них руки. Припустимо, вам не вистачає третини суми на машину, а вона життєво необхідна у вашому бізнесі. Невже ви не візьмете кредит на відсутню суму, навіть під підвищені відсотки? Куди ви подінетеся з підводного човна?
Виходить, що розплачуються за нестачу грошей у країні сумлінні клієнти, на плечі яких поклали зрослу банківську ставку. Так що смутний прогноз про надзвичайні відсотки на автокредити має всі шанси збутися.
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас