Віхи тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віхи тижня

Енергетика
597
Юлія Тимошенко повідомила, що в Україні зафіксована дефляція. Давид Жванія збирається шукати допомоги в боротьбі за українське громадянство в європейських парламентах. Події на Кавказі стануть для України лакмусовим папірцем на здатність протистояти кризам.
Юлія Тимошенко
На урядовій вулиці свято: у липні в Україні зафіксована дефляція розміром 0,5%. Про це заявила сама прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, не забувши підкреслити, що антиінфляційні заходи Кабінету Міністрів дали свої результати, і висловивши надію на збереження тенденції. При цьому Юлія Володимирівна пообіцяла звільняти голів обласних адміністрацій, які на довірених територіях не зуміють утихомирити інфляцію.
Перший заступник голови президентського секретаріату Олександр Шлапак назвав прем'єрські наміри незаконними, та й у губернаторських рядах паніки не спостерігається. Втім, бодання президента та прем'єра за контроль над представниками місцевої влади вже нікого не дивує.
Здивувало інше - Юлія Тимошенко запропонувала скасувати військовий парад на честь Дня Незалежності, щоб направити зекономлені кошти на ліквідацію наслідків повені. На лідера БЮТ відразу ж накинувся Віктор Балога, звинувативши прем'єр-міністра в перекручуванні фактів. І навіть цивільний міністр оборони Юрій Єхануров з металом у голосі відмітив, що кошти для проведення параду освоєні на 95%, та й отримані вони з резервів Міноборони, а не від щедрот Держказначейства. Після такого прем'єрського демаршу компліментів на адресу уряду в урочистій президентській промові не варто очікувати.
Поки ж Віктор Ющенко зволів гнівним філіппікам на адресу прем'єра особисту участь у відбудовних роботах на потерпілих від повені територіях. Віктор Андрійович досить органічно виглядає з лопатою в руках, щоправда, до кінця тижня маніпулятивний вектор активності довелося змінити на дипломатичний.
Український президент проводив активні консультації щодо перспектив урегулювання конфлікту в Південній Осетії, де спроба грузинських військ "відновити конституційний порядок" зіткнулася з енергійним втручанням російської армії. У грузинську столицю відправилося і керівництво українського МЗС, що спробує внести свою лепту у відновлення миру.
Російські дипломати на миротворчі спроби України відреагували ревниво, піддавши нашу країну жорсткій критиці за "пособництво етнічним чисткам у Південній Осетії". У цілому після декількох днів конфлікту не залишає відчуття, що в Москви ходи були розписані куди краще, ніж у Тбілісі. Ще один висновок: Росія тільки починає активні дії щодо встановлення своєї гегемонії на пострадянському просторі.
Давид Жванія
Ніяк не вгамується найвідоміший в Україні грузин, якого намагаються позбавити громадянства. Давид Жванія звернувся до європейських парламентаріїв із проханням дозволити йому виступити із трибун законодавчих органів Старого Світу, щоб розповісти про переслідування Банкової. Експерти скептично оцінюють імовірність проведення таких політичних гастролей. Видно, у порядку компенсації, "Народна самооборона" зажадала звільнити генерального прокурора Олександра Медведька, що залишив на свободі високопоставленого податківця Ігоря Гончара. Той був затриманий у момент одержання хабара, але випущений прокуратурою під підписку про невиїзд.
Сколихнув політичне затишшя своїми заявами лідер кримських комуністів Леонід Грач. Він не виключив виходу АРК зі складу України у випадку вступу нашої країни в НАТО і припустив, що на території півострова може повторитися південноосетинський сценарій. Безумовно, дивно чути подібні заяви від депутата Верховної Ради, яким є Грач. І дуже прикро, що принцип "чим гірше - тим краще" залишається затребуваним українськими політиками.
Леонід Кучма
9 серпня відзначили свої 70-річчя два неординарні персонажі української політики - екс-президент Леонід Кучма і колишній мер столиці Олександр Омельченко. Масштаби святкування традиційно відрізнялися, хіба що цього разу Леонід Данилович не став залишати межі Батьківщини, а приймав поздоровлення в Криму. Найоригінальнішим став "подарунок" Олександра Мороза: заклятий політичний друг Леоніда Кучми заявив, що ніколи не звинувачував його в зникненні Георгія Гонгадзе.
Євген Магда
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас