Життя в борг: українці все рідше беруть кредити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Життя в борг: українці все рідше беруть кредити

Кредит&Депозит
1535
Населення все рідше звертається до банків за позиками. Відповідно до статистики НБУ, за останні півроку швидкість зростання в іпотечному та споживчому кредитуванні знизилася в 1, 8 рази, в інших видах кредитування - більше ніж в двічі. Ця тенденція збережеться до кінця року, а нові правила Нацбанку змусять комерційні фінансові установи підвищити відсотки з позик.
2008 рік в Україні проходить під девізом: "Всі на боротьбу з інфляцією!". І поки уряд рапортує про перемоги, НБУ продовжує боротьбу із кредитуванням населення. У свій час ці заходи були заявлені як одна з основ антиінфляційної війни й вже дала результати. Але спокій нам тільки сниться - за прогнозами аналітиків, за підсумками року інфляція складе 20-25%, а це більше, ніж ставка з депозитів. НБУ продовжує закручувати гайки.
Ставки ростуть
Активне зростання кредитування торік призвело до збільшення частки неповернень у кредитному портфелі банків. Це викликало тривогу в Раді НБУ. Один з його членів Василь Горбаль ще в листопаді 2007-го привселюдно закликав переглянути підхід до платоспроможності позичальника. Ідея сподобалася настільки, що вилилася у внесення змін до Положення № 279.
За новими правилами, банк, що видав споживчий кредит, повинен буде створювати більше значні резерви з коштів, притягнутих від іноземних позичальників. До того ж зміни роблять видачу кредитів без початкового внеску невигідною справою. Багато фінансових установ переглянули свою кредитну стратегію. "Це призведе до подорожчання ставок з кредитів, але не на багато. Більшість банкірів прогнозують, що під кінець року ставки підвищиться не більше ніж на 1-2%", - пояснив фінансовий директор компанії "Простобанк Консалтинг" Олександр Сєдих.
За даними дослідження "Простобанк Консалтинг", 10% банків призупинили видачу кредитів у якійсь певній валюті. В основному це стосується великих фінансових установ. Дрібні й середні банки продовжують кредитувати населення, але на все більш невигідних умовах.
Зміни торкнуться в першу чергу ринок автокредитування. За прогнозами експертів, найближчим часом обов'язковий розмір початкового внеску зросте до 20%. Що стосується іпотеки, то тут основну роль зіграло бажання людей не переплачувати за послугу втридорога. Начальник управління кредитних продуктів "Укргазбанку" Дмитро Замотаєв вважає: "Число громадян, готових оформити іпотечний кредит на існуючих умовах обмежено. Те зростання, що ми спостерігали ще півроку тому на ринку іпотеки, багато в чому пояснюється прагненням заробити на нерухомості певних осіб, але ніяк не збільшенням кількості людей, готових взяти кредит для придбання власного житла".
Особливості національних позик
В уповільненні темпів росту кредитування винуваті не тільки економічні, але й соціальні причини. За даними дослідження аналітичної групи "Центр", в українському суспільстві переважають люди з консервативним відношенням до кредитування - таких не менше ніж 60-65% дорослого населення. Ці громадяни якщо вже й беруть позику, то на придбання великих і значних речей - квартири або автомобіля. А останні обмеження в кредитуванні торкнулися саме цієї групи товарів. До того ж "кредитні консерватори" надають великого значення репутації фінансової установи, а у великого банку одержати гроші в борг значно складніше.
Активних користувачів кредитного продукту в Україні не більше 20-25%. Як правило, це - люди не старше 30 років. Вони роблять покупки спонтанно, тому основний вид позик для цієї категорії - експрес-кредитування на придбання споживчих товарів. Нерідко ці позичальники мають кілька кредитів у різних банках. Вони є найбільш ненадійними клієнтами фінансових установ, тому що, на відміну від кредитних консерваторів, не завжди віддають борги вчасно.
Є ще одна група - найбільш нечисленна - так званих кредитофобів. Ці люди не будуть брати позичку ні за яких умов, тому що різко негативно ставляться до ідеї життя в борг. Представники цієї групи, як правило, старше 60 років, їх у суспільстві приблизно 10-15%.
Все має межу
За прогнозами експертів, до кінця року ситуація на кредитному ринку України істотно не зміниться. Банки продовжать посилювати умови видачі позичок, тому для дуже значної кількості потенційних позичальників вони будуть недоступними. Темпи зростання кредитування знизяться ще в півтора-два рази. Ситуація може змінитися в найкращому разі на початку 2009-го. Тоді стануть видні перші серйозні підсумки антиінфляційної політики НБУ, і Нацбанк може пом'якшити умови для комерційних фінансових установ.
Але, у жодному разі, такого бума, який кредитний ринок переживав у попередні два роки, в Україні вже не буде. Аналітики компанії "Простобанк Консалтинг" пояснюють це природними причинами. Вітчизняний ринок кредитного споживання, як і будь-який інший, має свої фізичні обмеження. Зараз він переживає стадію переходу з фази активного росту до фази рутинного існування.
Олена Павленко
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас