Кожному по неплатоспроможностях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кожному по неплатоспроможностях

333
Призначення зовнішнього керуючого, що раніше підтримував ініціативи Жеваго, дають йому більш високі шанси в боротьбі за "Кремиковці"
Учора окружний суд Софії визнав неплатоспроможним найбільший меткомбінат Болгарії "Кремиковці", боротьбу за який уже більше півроку ведуть Vorskla Steel Костянтина Жеваго та ArcelorMittal Лакшмі Міттала. Таким чином, лояльний ArcelorMittal менеджмент підприємства став нелегітимним, а керування комбінатом передано зовнішньому керуючому Анні Міленковій, що раніше підтримувала пропозиції українського підприємця щодо розвитку заводу.
Учора окружний суд Софії оголосив меткомбінат "Кремиковці" неплатоспроможним. Крім того, була почата процедура визнання підприємства банкрутом і призначений зовнішній керуючий - Анна Міленкова. Позов про неплатоспроможність комбінату подали власники облігацій, з якими не розрахувався власник 71% акцій "Кремиковців" - компанія Global Steel Holdings Ltd (GSHL) братів Прамода та Вінода Мітталів.
"Кремиковці" - найбільший металургійний комбінат Болгарії, виробляє листовий, сортовий прокат, феросплави, коксохімічну продукцію. 71% акцій володіє GSHL, 25% належать державі, інші - приватним інвесторам. В 2005 році GSHL зобов'язалася вкласти в модернізацію підприємства $300 млн, для залучення яких були випущені облігації на суму 325 млн євро. Але обіцяних капіталовкладень не було, а 71% акцій комбінату були передані в заставу банкам.
На початку 2008 року уряд Болгарії став шукати інвестора, здатного вивести "Кремиковці" з фактичного банкрутства - загальний борг комбінату перевищив 800 млн євро, у той час як власний капітал становив 610 млн євро. У ролі потенційних претендентів виступили Vorskla Steel Костянтина Жеваго і найбільша сталеливарна компанія світу ArcelorMittal Лакшмі Міттала. Початкову перевагу в боротьбі за контроль над "Кремиковцями" мала ArcelorMittal - брати Прамод і Вінод Міттали призначили на підприємстві лояльний менеджмент. Але в травні Жеваго вдалося заручитися підтримкою профспілок меткомбінату, а в червні - укласти угоду, що передбачає забезпечення "Кремиковців" сировиною та енергоресурсами в обмін на готову продукцію. Тоді дії Vorskla Steel підтримала саме Анна Міленкова, що була одним з тимчасових зовнішніх керуючих компанії, призначених урядом Болгарії.
В Vorskla Steel та ArcelorMittal учора відмовилися коментувати рішення суду. Але болгарські ЗМІ з посиланням на міністра економіки та енергетики країни Петра Дімітрова повідомляють, що новий керуючий буде розглядати пропозиції обох потенційних інвесторів. І Vorskla Steel, і ArcelorMittal раніше заявляли про готовність інвестувати в підприємство до 2012 року близько $700 млн.
Директор Міжнародного інституту приватизації, власності та інвестицій Олександр Рябченко вважає, що рішення суду на руку Костянтину Жеваго. "Із введенням зовнішніх керуючих лояльний ArcelorMittal менеджмент підприємства втрачає своїх повноважень. А призначення зовнішнього керуючого, що раніше підтримував ініціативи Жеваго, дають йому більш високі шанси на прийняття пропозиції Vorskla Steel", - вважає він. Втім, аналітик ІГ "Сократ" Дмитро Хорошун не виключає, що ArcelorMittal продовжить боротьбу: "ArcelorMittal вигідно мати прокатні потужності в Європі. Якщо ArcelorMittal запропонує більш вигідні умови погашення заборгованості підприємства, кредитори можуть і погодитися передати компанії контроль над підприємством".
У цьому випадку боротьба за комбінат розгорнеться з новою силою, вважає аналітик ІК Dragon Capital Іван Харчук. "Для Костянтина Жеваго 'Кремиковці' становлять не менший інтерес. Це дозволить створити вертикальну інтеграцію від видобутку сировини ( Жеваго контролює Полтавський ГЗК) до виробництва і збуту металопродукції в Євросоюзі", - відзначає він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас