Заможний мінімум — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заможний мінімум

Казна та Політика
2174
Як стало відомо Комерсант-Україна, Державна податкова адміністрація викрила підприємства чотирьох фінансово-промислових груп - ІСД, "Приват", "Смарт-груп" і Evraz Group - у мінімізації сплати ПДВ. Тільки через одну фіктивну фірму "Весна" вони ухилилися від сплати податку на 400 млн грн.
У групах ці звинувачення не коментують, а юристи говорять, що в суді довести факт ухиляння від сплати податків буде дуже складно.
Використання електронної звітності щодо ПДВ із розшифровкою контрагентів дозволило виявити 171 фірму, що у квітні ухилилася від сплати ПДВ на 2,639 млрд грн. Найбільша сума (451,9 млн грн) була проведена через фірму в Закарпатській області.
Високопоставлене джерело в Державній податковій адміністрації (ДПАУ) розповіло, що в рамках розслідування цієї схеми порушені три кримінальні справи за ст. 212 Кримінального кодексу ("ухиляння від сплати податків"). До схеми податкової мінімізації виявилися причетні підприємства чотирьох фінансово-промислових груп: ІСД, "Приват", "Смарт-груп" та Evraz Group.
Технологія виглядала в такий спосіб: компанія за заниженою вартістю продавала продукцію (аглоруду, заготівлі для пластикових пляшок, паливно-мастильні матеріали) через 25 транзитних і фіктивних фірм. Це дозволило підприємствам зменшити податкові зобов'язання і вивести прибуток на фіктивні компанії, а кінцевим покупцям збільшити податковий кредит (підприємства-"податкові ями" підвищували ціну на 65%) і зажадати незаконне повернення ПДВ.
За даними ДПАУ, виробниками продукції були Дніпровський меткомбінат ім. Дзержинського, Алчевський меткомбінат (обидва - ІСД), ТОВ "Южрудмет", "Смарт-холдинг" ("Смарт-груп"), "Суха балка", Дніпропетровський метзавод ім. Петровського, Дніпродзержинський коксохімічний завод (продані групою "Приват" Evraz Group). Наприкінці ланцюжка їхню продукцію купували "Нафтохімік Прикарпаття", НПК "Галичина", ТД "Нафто-Трейд" (група "Приват"), Харківська бісквітна фабрика і ще 56 компаній. "Податковими ямами" були фірми "Весна" (Закарпатська область), "Домол-Сервіс" (Хмельницька) і "Дефо-плюс" (Кіровоградська). Тільки за допомогою "Весни" (оборот у березні-квітні - 2 млрд грн) мінімізовано більше 400 млн грн. "Про остаточні суми поки говорити рано: іде вилучення документів, збір доказів, аналітична робота", - уточнило джерело Ъ у ДПАУ. Рахунки цих фірм перебували в ПриватБанку, ВТБ Банку та Коопінвестбанку.
В "Смарт-груп" та ІСД звинувачення прокоментувати не змогли. "Ми тісно співробітничаємо з податковими органами, але в нас немає інформації, тому коментувати поки нема чого", - сказали в прес-службі "Смарт-груп". Перший заступник голови правління ПриватБанку Тимур Новіков пообіцяв надати коментарі в найближчі дні. А джерело в групі "Приват" відзначило, що будь-яке підприємство зацікавлене в мінімізації, а податкові органи в припиненні схем - це світова практика.
Юристи вважають ці судові справи безперспективними. Президент асоціації "Об'єднана юридична група" Андрій Шумилов упевнений, що немає нічого протизаконного в тому, що компанії працюють через посередників за своїми цінами. Тому, щоб мати вагомі докази, потрібно конкретизувати механізм визначення "звичайної ціни". "А так будь-яка фірма може заявити, що для них зазначена ними ціна є звичайною", - додає юрист юркомпанії "Домініон" Михайло Гончарук.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас