S&P принесло гарну звістку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P принесло гарну звістку

Валюта
1208
Рейтингове агентство Standard & Poor's (S&P) знизило оцінку частки проблемних активів українських банків з 75% до 35-50% у зв'язку з поліпшенням ситуації в банківській системі.
Втім, навіть ці цифри банкіри вважають завищеними. На їхню думку, частка проблемних кредитів не перевищує в країні 10%.
Учора рейтингове агентство S&P оприлюднило нову оцінку рівня гіпотетичних валових проблемних активів (ВПА) українських банків. У березні S&P підрахувало, що частка проблемних активів, що проявиться у фінансовій системі України у випадку реалізації сценарію економічної рецесії, становить 75%.
Тепер же S&P знизило цю оцінку з 50-75% до 35-50%. У групі країн, що мають ВПА на рівні 35-50%, компанію Україні складають Аргентина, Білорусія, Індонезія, Казахстан, Китай, Росія і Таїланд.
Заступник директора паризького офісу S&P Катерина Трофимова пояснила, що така частка проблемних активів є "емпірично-гіпотетичною оцінкою того, що може відбутися на українському фінансовому ринку в гіпотетичному випадку глибокої депресії". "Але в останні місяці ми бачимо, що, незважаючи на високі темпи інфляції в країні і спад на світовому ринку, банки зберігають високий рівень стабільності", - додала вона. Як приклад Трофимова навела зниження концентрації кредитних портфелів українських банків на окремих позичальниках, диференціацію бізнесу, що росте, а також досконалість практики оцінки та прийняття ризиків. "Проблеми українських банків із залученням синдикованих кредитів привели до того, що вони стали більш обережно оцінювати свої ризики", - відзначила Трофимова. Втім, оцінку страхових ризиків (BICRA) банківської системи України S&P підтвердило на рівні найгіршої 10-ї групи, у якій зараз перебувають Болівія, Венесуела і Ямайка.
Українські банкіри заявляють, що, незважаючи на поліпшення показника ВПА, він залишається завищеним і не відображає реальної частки проблемних активів у банківській системі. "Ця оцінка надто академічна і розрахована для розвинених країн - вона не відображає українські особливості", - вважає радник голови правління Укргазбанку Олександр Охрименко.
Він також відзначає, що за системою ВПА всі позичальники, що не мають кредитної історії, відносяться до проблемних. "Але в нас об'єктивно немає традиції кредитних історій, - обурюється експерт. - У той же час Standard & Poor's не враховує, що високу частку неповернень - 20-25% - банки мають лише в споживчих кредитах, а в цілому по системі неповернення не перевищують 2%". "При найгіршому сценарії розвитку подій частка неповернень не перевищить 10%", - говорить перший заступник голови "Дочірнього банку Ощадбанку Росії" Владислав Кравець.
Аналітик ІК Dragon Capital Віталій Ваврищук називає нову оцінку S&P спробою визнати допущену раніше помилку: "Очевидно, за півроку український банківський сектор не змінив менеджмент і систему активів. Тому така радикальна зміна може бути викликана одержанням більш повної інформації про стан українських банків".
З оцінками S&P погодилися лише в рейтинговому агентстві "Кредит-Рейтинг". "Якщо застосовувати досить жорстку оцінку ризиків, то вона здається реалістичною й у цілому збігається з нашими розрахунками, - підкреслює провідний фінансовий аналітик агентства Олексій Капустинський.
Однак Нацбанк у своїх оглядах використовує більш ліберальні принципи оцінювання, а тому банки і незадоволені новою оцінкою S&P".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас