"Український страховий дім" зайнявся бізнесом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Український страховий дім" зайнявся бізнесом

Фондовий ринок
233
Страхова компанія "Український страховий дім" одержала дозвіл Антимонопольного комітету на покупку понад 25% акцій Українського Бізнес Банку. Втім, впливати на роботу банку і використовувати його філії для просування страхових продуктів "Український страховий дім" не має наміру. Тому експерти пояснюють угоду реструктуризацією активів фінансової групи, у яку ввійшли банк і страхова компанія.
У п'ятницю Антимонопольний комітет повідомив про видачу страховій компанії "Український страховий дім" (УСД) дозволу на покупку більше 25% акцій у статутному фонді донецького Українського Бізнес Банку. "Цінні папери Українського Бізнес Банку дуже ліквідні, - сказав голова правління СК 'Український страховий дім" Михайло Берлін. - Якщо ми маємо в структурі активів акції такого банку, то якість нашого портфеля як страховика значно краща, ніж якби ми мали акції якихось невідомих підприємств".
Розмір пакета акцій, що купується, його ціну і нинішніх власників в УСД не розголошують. У п'ятницю правління Український Бізнес Банку не коментувало угоду. Акції банку не котируються в ПФТС.
За даними Асоціації українських банків, на 1 липня Український Бізнес Банк займав 84-е місце за активами (861,66 млн грн) і 101-е за капіталом (97,61 млн грн). У банку 2 філії і 37 відділень.
Власний капітал ЗАТ УСД на 31 грудня 2007 року склав 22,5 млн грн, активи - 41,2 млн грн, страхові резерви в 2007 році - 19,5 млн грн. УСД не володів акціями інших компаній, його філіальна мережа охоплювала десять областей.
Маючи блок-пакет у статутному фонді банку, компанія одержує право брати участь у його управлінні, говорять експерти. Заступник голови правління СК "Кредо Класик" Віктор Луцюк вважає, що УСД міг би в такий спосіб збільшити продажі страхових продуктів через філіальну мережу банку. Однак пан Берлін стверджує, що компанія не має наміру цього робити. "Ми взагалі не будемо продавати поліси через відділення банку. Це треба тільки для поліпшення якості портфеля", - говорить він.
Страховики таким рішенням здивовані і називають покупку активів Українського Бізнес Банку технічною угодою - обидві компанії можуть бути підконтрольні одному власникові. "Якщо гроші перетікають із однієї установи в іншу, то там, швидше за все, один власник", - вважає голова правління СК "Глобус" Володимир Гончак.
На думку голови правління СК "Українська страхова група" Павла Нельги, страхові компанії мають пільгове оподатковування і їх зручно використовувати як буфер для прибутку фінансової групи. Зв'язок компаній побічно підтверджують і дані Держкомісії цінних паперів і фондового ринку: на 23 червня Український Бізнес Банк був реєстратором акцій СК "Український страховий дім", що належать п'яти акціонерам-фізичним особам. Хто володіє Українським Бізнес Банком, на 1 квітня не знав і Нацбанк - у банку не було власників більше 10% акцій.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас