Таланти і спільники — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Таланти і спільники

Кримінал
1066
Політичне протистояння та стихійні лиха вивели зі шпальт центральних газет статті про рейдерські захоплення власності. Проте регіональна преса, насамперед дніпропетровська, буквально нашпигована повідомленнями про нові "недружні поглинання" в особливо грубій формі. І всюди фігурує або назва групи "Приват", або ім’я бізнесмена Геннадія Корбана, котрий просить журналістів іменувати себе не рейдером, а "конфліктологом". Жертвами його "наукової діяльності" лише в липні стали "Дніпрообленерго", торговельний центр "Кіровський", комбінат "Придніпровський-Злагода", що належить колишньому депутату Вікторові Веретенникову тощо.
Аналіз рейдерських захоплень в Україні за останні кілька років дозволяє автору зробити висновок, що група "Приват" та афільовані з нею структури є найбільш масштабними й небезпечними "загарбниками" в Україні. Так, у Дніпропетровську, схоже, не залишилося практично жодного більш-менш значимого об’єкта, який би не постраждав від спроб із боку "Привату" чи не був захоплений. Ціла низка об’єктів поглинені або піддавалися атакам у Києві, Полтавській області, Херсоні, різних районних центрах.
Наприклад, Дніпропетровський будинок побуту як об’єкт соціальної значимості не підлягав приватизації, проте рейдерів це не зупинило. 2005 року "Приват" поглинув підприємство, звільнив працівників. Причина - привабливе розташування об’єкта в центрі міста.
Дніпропетровський маслоекстракційний завод (ТМ "Олейна") також піддавався атаці загарбників. Однією з причин конфлікту стало розташування зерносховища заводу (як і комбінату "Дніпромлин", також захопленого "Приватом"). На жаль, зерносховище опинилося в зоні, яку "Приват-Ромбус" збирався забудовувати у зв’язку з розширенням готелю "Парус". Цю багатостраждальну висотку "Приват" отримав у вигляді "недобуду".
І з "Олейною", і з "Дніпромлином" була застосована стандартна схема у вигляді позову міноритаріїв із вимогою визнати недійсним рішення загальних зборів акціонерів. Зрештою масложировий комбінат урятував транснаціональний статус власника Вunge і комісія пана Азарова. А "Дніпромлин" опинився в руках "Привату".
Природно, більша частина атак починалася зі скуповування акцій. Так купувалися акції херсонського готелю "Бригантина" та будівельно-виробничого об’єднання "ДОПСОК". За такою ж схемою групою "Приват" був узятий під контроль "Дитячий світ", торговельний комплекс "Гранд Плаза" у Дніпропетровську тощо.
Під час заволодіння "Дніпрофармою", Чорноморським суднобудівним заводом (ЧСЗ), "Укртатнафтою" спершу за судовим рішенням призначався свій топ-менеджер. Зокрема Олександр Сагайдаков - на ЧСЗ, Олександра Ковтушенко - на "Дніпрофармі" та Павло Овчаренко - на "Укртатнафті". На ВАТ "Київська фабрика технічних паперів", ЗАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця", "Украгрожитлопобутбуді" та Золотоніському машинобудівному заводі акції були "відтиснуті" через судові рішення та фокуси з реєстрами.
Кременчуцький сталеливарний завод і ринок "Озерка" захоплювали силою. І там і там засвітилася "охоронна фірма" "Безпека. Охорона. Гарантія", скорочено іменована "Б.О.Г.". Аналогічна ситуація була в агрофірмі "Провесінь": туди наскочили міцні молодики з широким переліком претензій. Щоправда, агрофірму зрештою вдалося відстояти.
Вирвалося з чіпких лап "Привату" й підприємство Андрія Деркача "Київміськнафтопродукт". Не факт, що це вийде в дніпропетровського колишнього колеги Деркача по Верховній Раді Віктора Веретенникова. Суть його проблеми: 24 квітня комбінат "Придніпровський-Злагода" розірвав договір із реєстратором ТОВ "Дніпро-Реєстр" і 8 травня останній мав передати реєстр акціонерів комбінату іншому реєстратору. Однак, як заведено в схемах рейдерства, повертати реєстр реєстратор відмовився.
За словами пана Веретенникова, акціонерам після цього почали надходити листи з пропозиціями продати свої акції. Зворотною адресою значився проспект Карла Маркса, 98, де розташовані компанії "Приват-Сток-Сервіс" і "Славутич-Капітал". "Кілька акціонерів "Злагоди" кажуть, що їх обманом змусили підписати спеціальні доручення, відповідно до яких "Славутич-Капітал" представлятиме їхні інтереси в суді протягом трьох років, - стверджує Віктор Веретенников. - Таким чином, наші акціонери, самі того не бажаючи, за посередництвом "Приват-Сток-Сервіс" стали учасниками судових процесів проти свого підприємства. Йдеться про позови, спрямовані проти передачі реєстру ТОВ "Дніпро-Реєстр" іншому реєстратору". Надалі рейдери збираються захопити комбінат і позбавити Веретенникова його бізнесу.
Агресивні дії були вчинені проти сім’ї трагічно загиблого бізнесмена Магомеда Магомедова - власника близько 63-відсоткової частки в статутному фонді ТЦ "Кіровський". За словами вдови бізнесмена Раїси, у важкі для їхньої сім’ї часи до них приходили люди, котрі стверджували, що вони представляють інтереси Геннадія Корбана, і пропонували вбитій горем жінці за безцінь продати їм належну сім’ї Магомедових частину статутного фонду. Вдова та її донька відмовилися. А 17 липня цього року до Кіровського райвідділу міліції почали надходити виклики з приводу силового захоплення адміністративного приміщення колективного підприєм- ства "Торгово-виробничий центр "Кіровський". Підприємство, серед іншого, включає діючі нині магазини "АБВ - техніка", "Велика ложка", "Мобілочка". Як виявилося, вхід до адміністративного приміщення торговельного центру заблокували плечисті хлопці з приватної охоронної фірми. Торговельний центр таким чином прибрала до рук група "Приват".
Через кілька днів, 25 липня 2008 року, близько 8-ої ранку невідомі ввірвалися до центрального офісу ВАТ "Дніпрообленерго" на Запорізькому шосе, 22. Зрізавши ворота, вони нейтралізували охорону, виламали двері й живосилом вивели гендиректора компанії Едуарда Соколовського з будівлі. А прибулим на місце події співробітникам міліції надали постанову Жовтневого райсуду Дніпропетровська від 25 липня про відкриття провадження у справі про визнання законним призначення в.о. гендиректора "Дніпрообленерго" Мартинюка.
За словами пана Соколовського, рейдери не лише сфальсифікували рішення зборів акціонерів компанії, яке не визнають державні органи, зокрема ДКЦПФР, а й зважилися на злочинний захід - силове захоплення стратегічного підприєм- ства. Через добу новий керівник компанії від НАК "Енергетична компанія України" ("ЕКУ") Володимир Зіневич відключив телефони всім членам виконавчої дирекції. Ну як же без участі посадових осіб у "рейдерських шоу"? Це ж невід’ємна частина "технологічного процесу" насильницького поглинання. Без участі надміру зацікавлених посадових осіб і суддів, котрі приймають дивні рішення, рейдерство померло б природною смертю.
На мить написання статті постанову Жовтневого райсуду Дніпропетровська, яка була ухвалена з порушеннями й використана нападниками, вже оскаржено. Проте рейдери відступати не збираються... Найцікавіше, що обидва рішення суду - і щодо "Кіровського", і щодо "Дніпрообленерго" - були підписані суддею Валерієм Чорнобуком, котрий приймав не одне рішення на користь групи "Приват" за багатьма резонансними справами, зокрема щодо ринку "Озерка".
Хто брав участь у штурмі "Дніпрообленерго"? Співробітники виконавчої служби Запоріжжя, хоча рішення було винесене Дніпропетровським судом, а Шевченківський районний суд Запоріжжя раніше заборонив будь-яку зміну керівництва компанії.
Хто спровокував криваву розв’язку з ринком "Озерка"? Суддя Кіровського райсуду Дніпропетровська, котра 22 лютого 2005 року винесла рішення про визнання права на цілісне майно ринку "Озерка" за колективним підприємством "Центральний ринок" ("Приват").
Хто дозволяв захоплювати Кременчуцький сталеливарний, Золотоніський машинобудівний, "Дніпрофарм", НВО "Сатурн", "Київміськнафтопродукт", "Дніпроенерго" тощо? Суди.
Пасивна реакція міліції на події також пояснюється досить просто. Неважко здогадатися, а в Дніпропетровську ні для кого не секрет, що багато офіцерів міліції середнього керівного складу вже давно перебувають на додатковому (недержавному) забезпеченні. Не дивно, що, на думку преси, міліція, скажімо, сприяла вигнанню "людьми Корбана" "людей Курочкіна" з ринку "Озерка".
Крім того, відбувається неприкрита маніпуляція громадською думкою: у Дніпропетровську існує "9 телеканал", на якому в рамках новин і в програмі "Губернські хроніки" (нові, старі, байдуже які) телекомпанії "Приват ТВ Дніпро" йде інформація, яка подає події в місті та в Україні (особливо щодо рейдерських захоплень за участю "Привату") в перекрученому вигляді. Ведучий програми Борис Філатов, за повідомленням інтернет-видань, давній партнер пана Корбана. Разом вони вперше широко "засвітилися" під час кон- флікту навколо дніпропетровського заводу лікарських препаратів, де представляли інтереси протилежних сторін. Потім почали працювати разом: спочатку щодо ВАТ "Дніпрококс", потім з "Озеркою", нарешті, у боротьбі за ЦГЗК.
Загалом цинізм, із яким Геннадій Корбан каже у розлогих інтерв’ю про свою роботу "конфліктолога" та про винагороди, які отримують люди його "професії" за здійснення недружніх поглинань, дають підстави стверджувати, що "Приват" та його партнери остаточно спозиціонували себе як "мисливців за чужою власністю". І перспективи запровадження кримінальної відповідальності за рейдерство у розробленому урядом трактуванні їх не лякають. Як пожартував один із юристів, із рейдерством, як і з проституцією, важко боротися, оскільки навіть, спіймавши на гарячому, майже неможливо довести умисел.
Справді, під кожен крок "Приват" має необхідне судове рішення, для його отримання - дрібних акціонерів-сутяжників чи "зіц-голів", якими можна замінити (знову ж таки за рішенням суду) топ-менеджмент захоплюваного підприємства. Усе разом це й є стратегія, над якою працюють висококваліфіковані уми. До юридичного супроводу додається піар-підтримка та заступа в органах влади. Примітно, що схему в цілому зазвичай курирує особисто Корбан, котрий навіть не намагається заперечувати дане твердження. Навпаки, останнім часом, з огляду на його інтерв’ю, він "тащиться", почуваючись таким собі демоном корпоративних конфліктів, удачливим і безкарним.
У цьому настрої він та подібні йому перебуватимуть доти, доки в керівництва країни не знайдеться політичної волі, щоб створити нове законодавчо-нормативне зведення правил для процесу злиття-поглинання. Оскільки рейдерство - проблема комплексна, розв’язувати її треба в комплексі. І рано чи пізно суспільство дозріє для цього. Не було б лише надто пізно...
Наталія Власова
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас