Найбільший акціонер "ЮКОСА" Невзлін засуджений до довічного ув'язнення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найбільший акціонер "ЮКОСА" Невзлін засуджений до довічного ув'язнення

Кримінал
445
Мосміськсуд заочно засудив колишнього найбільшого акціонера НК "ЮКОС" Леоніда Невзліна до довічного ув'язнення.
Як передав кореспондент "Інтерфаксу", про це говориться у вироку суду, оголошеному в п'ятницю.
Мосміськсуд стягнув з Невзліна більше 5,5 млн рублів як компенсацію потерпілим.
"Суд ухвалив стягнути на користь Іванової 1 млн 88 тис. рублів як компенсацію завданої шкоди і 1 млн рублів як компенсацію моральних збитків; на користь Ісламової, Ізмайлова, Горіна - 1 млн рублів і Філіппова - 500 тис. рублів", - сказав суддя, оголошуючи рішення.
Як повідомлялося, Мосміськсуд визнав Невзліна винним в організації вбивств і замахів на вбивства.
"Суд встановив, що підсудний Невзлін організував скоєння низки особливо тяжких злочинів", - заявив суддя, оголошуючи рішення.
Зокрема, судом встановлено, що Невзлін разом з колишнім головою служби безпеки НК "ЮКОС" Олексієм Пічугіним, що зараз відбуває довічне ув'язнення, організував убивство директора ТОО ТФ "Фенікс" Валентини Корнеєвої.
Також, говориться у вироку, Невзлін разом з Пічугіним організував убивство мера Нафтоюганська Володимира Пєтухова.
"Судом установлено, що Пічугін, уже засуджений за дані злочини, діяв за вказівкою Невзліна", - заявив суддя.
Колишній співвласник НК "ЮКОС" Невзлін із червня 2003 року проживає в Ізраїлі, де в листопаді 2003 року одержав громадянство. У травні суд в Ізраїлі відмовився позбавляти Невзліна ізраїльського громадянства та екстрадувати його в РФ.
У січні 2004 року Невзлін був оголошений Росією в міжнародний розшук, йому пред'явлені заочні звинувачення в розкраданні майна на суму більше 3 млрд рублів, а також ухилянні від сплати податків у розмірі 26,7 млн рублів як фізичної особи в період 1999-2000 р.
Генпрокуратура РФ також звинувачує Невзліна в організації вбивства та організації замахів на вбивства. Зокрема, він звинувачується в організації замаху на колишнього начальника управління справами ЗАТ "Роспром" Сергія Колесова, колишнього начальника управління громадських зв'язків мерії Москви Ольги Костіної та одного з керуючих австрійської нафтової компанії "Іст Петролеум Хандельсгез МБХ" Євгена Рибіна.
За версією слідства, за період 1998-2002 р. членами організованої групи за вказівкою Л.Невзліна були здійснені вбивства директора ТОО "ТФ "Фенікс" Валентини Корнеєвої, голови адміністрації Нафтоюганська Володимира Пєтухова (при цьому був поранений його охоронець В'ячеслав Кокошкін), а також водія Є.Рибіна Миколи Федотова.
Тим часом прес-служба Невзліна у зв'язку з рішенням Мосміськсуду поширила заяву, у якій стверджується, що "звинувачення сфабриковані, доказова база відсутня, вирок затверджений ще до початку судового процесу".
Назвавши судовий процес, що завершується у Мосміськсуді, політичним, прес-служба, зокрема, відзначила: "Як й у сталінські часи, ціль Кремля - знищити своїх опонентів, засудивши їх за сфабрикованими звинуваченнями за злочини, яких вони ніколи не робили".
Тим часом прокурор у "справі Невзліна" Олександр Кобляков заявив, що відповідно до існуючих домовленостей з Ізраїлем, колишній найбільший акціонер НК ЮКОС Леонід Невзлін може відбувати призначене йому довічне ув'язнення в Ізраїлі.
"Існуюча угода з Ізраїлем дозволяє направити вирок компетентним органам у цю країну і попросити або екстардицію Невзліна, або виконання покарання на території Ізраїлю", - заявив журналістам Кобляков.
Він також заявив, що задоволений вироком, винесеним Невзліну.
"Той вирок, що Невзлін заслуговує, він одержав", - сказав обвинувач.
"У прокуратури залишається шанс вимагати екстрадиції Невзліна з Ізраїлю, але, наскільки мені відомо, він зараз у США і просить там право на проживання", - сказав Кобляков.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас