Грінспен: Економіка США "на порозі" рецесії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грінспен: Економіка США "на порозі" рецесії

Казна та Політика
1289
Колишній Голова ФРС Алан Грінспен заявив, що ринок житла ще не досяг дна й американська економіка перебуває “прямо на порозі” рецесії. Проте, заявив Грінспен в інтерв'ю телекомпанії CNBC, останні дані з економіки поки не говорять про те, що рецесія неминуча.
Назвавши поточну фінансову кризу “феноменом сторіччя”, Грінспен заявив, що в міністерства фінансів США не було іншого вибору, крім як підтримати двох іпотечних гігантів Fannie Mae та Freddie Mac. При цьому він відзначив, що уряду, можливо, прийдеться націоналізувати обидві компанії.
Тривале падіння цін на житло, за його словами, знищило капітал близько 12 мільйонів домовласників, які тепер фактично сидять у боргах. “А ми ще не досягли нижнього рівня цін на житло. А це буде найважливішим показником досягнення фундаментальної рівноваги в економіці. До того часу, я сподіваюся, ринок акцій досить стабілізується, тому що це основне джерело капіталу, що необхідний для рекапіталізації здорової частини фінансової системи і яку вона дуже потребує”, - заявив Грінспен.
Учорашній звіт про збільшення ВВП на 1,9% у другому кварталі, на думку колишнього голови ФРС, був підбадьорливою ознакою, тому що статистичні дані показали, що компанії проробили гарну роботу в наведенні порядку в запасах нерозпроданих товарів. Те, що вдалося уникнути збільшення товаро-матеріальних запасів, є головною причиною, чому в короткостроковому плані нам удалося послабити рецесійний тиск, заявив Грінспен.
Щодо імовірності рецесії в довгостроковому плані, Грінспен сказав: “Я вважаю це досить імовірним, Ми стоїмо на порозі. І, з огляду на нинішній стан фінансів, мене більше здивує, якщо ми уникнемо рецесії, ніж, якщо вона наступить”.
Останні дані про уповільнення світової економіки в цілому також вселяють Грінспену побоювання. “Ми критично залежимо від цього. І саме тому я більше схиляюся до ймовірності рецесії в США”, - підсумував колишній керівник ФРС США.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас