До якої позначки буде продовжувати падати долар? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До якої позначки буде продовжувати падати долар?

Валюта
2862
Мартін Фельдштейн професор економіки Гарвардського університету, екс-голова Ради економічних консультантів при президенті Рейгані
Долар, що падає, за останні кілька років все-таки зробив американські товари більш конкурентноздатними, що привело до значного збільшення реального експорту США - більш ніж на 25% за останні три роки. Однак зовнішньоторговельний дефіцит в 2007 році, проте, склав більше 700 мільярдів доларів або 5% ВВП.
Великий зовнішньоторговельний дефіцит і такий же великий дефіцит торговельного балансу, що містить у собі чистий інвестиційний дохід, говорить про те, що іноземні інвестори повинні додати до своїх портфоліо американських цінних паперів на 700 мільярдів доларів. Саме їхнє небажання зробити це при існуючому обмінному курсі приводить до падіння долара відносно інших валют. Падаючи, долар зменшує вартість доларових цінних паперів в іноземних портфоліо при розрахунку в євро або інших місцевих валютах, зменшуючи частку доларів в інвестиційних портфоліо. Слабший долар також зменшує ризик його падіння в майбутньому, тому що це означає, що долар повинен знижуватися більш низькими темпами в майбутньому, щоб привести торговельний баланс до стійкого рівня.
При доларі, що слабшає, американці одержують більше товарів і послуг із усього іншого світу, ніж продають йому.
Важко собі уявити, що глобальна економічна система буде і далі байдуже дозволяти США імпортувати більше товарів і послуг, ніж експортувати. У певний момент їм доведеться почати оплачувати величезну кількість товарів і послуг, які вони одержали від решти світу. Очевидно, долар повинен буде впасти настільки, щоб перевести США із сьогоднішнього зовнішньоторговельного дефіциту на активне сальдо торговельного балансу. Цього не відбудеться в найближчому майбутньому, однак це той напрямок, у якому повинен продовжувати рухатися торговельний баланс. І це означає, що долар буде продовжувати падати.
Важливим фактором у цьому процесі буде ціна на нафту в майбутньому і ступінь залежності США від імпорту нафтопродуктів. Щороку протягом останніх чотирьох років США імпортували 3,6 мільярди барелів нафти. При поточній ціні на нафту вище 140 доларів за барель це означає імпорт на суму, що перевищує 500 мільярдів доларів. Чим вищою буде ціна на нафту, тим нижче повинен буде впасти долар, щоб скоротити розмір зовнішньоторговельного балансу. Таким чином, ціна на нафту, що росте, при розрахунках у євро або ієнах буде мати на увазі більше падіння долара й, отже, більш високу ціну на нафту при розрахунку в доларах.
При оцінці цінності долара варто враховувати ще один важливий фактор: порівняльний рівень інфляції в США і за кордоном. Якщо в Штатах інфляція буде більшою, ніж у їхніх торговельних партнерів, номінальна вартість долара повинна буде впасти ще нижче, щоб зберегти те ж реальне значення.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас