"Енергоатому" світить великий термін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Енергоатому" світить великий термін

Енергетика
297
Російська корпорація ТВЕЛ одержала переваги в боротьбі з американською Westinghouse за український ринок збуту ядерного палива для атомних електростанцій (АЕС). Учора президент "Енергоатому" Юрій Недашковський повідомив, що компанія розглядає пропозицію ТВЕЛа про укладання довгострокового контракту на постачання палива до 2026 року за більш низькими цінами. Компанії обговорюють також можливість відкриття в Україні спільного виробництва цирконію і ядерного палива для АЕС.
Таким чином, колишні переговори з Westinghouse дозволили Україні домогтися більш вигідних цін на паливо.
Президент НАЕК Юрій Недашковський повідомив учора про те, що російська корпорація ТВЕЛ запропонувала НАЕК "Енергоатом" укласти довгостроковий контракт терміном з 2010 по 2026 роки на постачання ядерного палива. За його словами, зараз українська сторона аналізує цю пропозицію. При цьому пан Недашковський відзначив, що контракт є вигідним: паливо пропонується за прийнятнішою ціною, ніж в інших виробників.
В 2010 році минає договір, укладений між "Енергоатом" і ТВЕЛом в 1997 році на постачання ядерного палива для українських енергоблоків. А в березні цього року НАЕК уклала з американською Westinghouse контракт на забезпечення в 2011-2015 роках ядерним паливом від трьох до шести енергоблоків АЕС України. За словами члена комітету Верховної ради з питань ПЕК Олександра Гудими, співробітництво з Westinghouse стало можливим через небажання російської сторони йти на поступки Україні в ціні на паливо. Так, у квітні "Енергоатом" звинуватив ТВЕЛ у порушенні чинних домовленостей і завищенні цін на ядерне паливо, що поставляється в Україну.
НАЕК "Енергоатом" є оператором чотирьох діючих атомних електростанцій України - Запорізької, Південно-Української, Рівненської та Хмельницької. Їх загальна енергопотужність (13,835 Гвт) - більше половини потужності всіх електростанцій України. Виторг "Енергоатому" в 2007 році склав 7 млрд грн, чистий прибуток - 345 млн грн.
Одержати коментарі у ТВЕЛі вчора не вдалося. Але, за словами Юрія Недашковського, крім контракту на постачання палива сторони розглядають можливість співробітництва і в інших сферах. "Енергоатом" запропонував російській стороні відкриття на території України спільного виробництва цирконію, а також проект створення заводу з виробництва ядерного палива для атомних електростанцій. "Ми принципово домовилися, що будемо будувати співробітництво таким чином, щоб бути взаємозалежними", - відзначив він. Спільне виробництво цирконію планується здійснювати на держпідприємстві "Цирконій", після того як завершиться процедура його санації. А завод з фабрикації тепловиділяючих зборок зі збагаченого урану повинен бути побудований і ліцензований в 2011 році, а в 2013-му - вийти на потужність 650 зборок, в 2019-му - 1200 зборок на рік.
Активізація співробітництва України з Росією в сфері закупівель палива різко знижує шанси Westinghouse закріпитися на українському ринку, вважає гендиректор дослідницького центру "Укратомбудконсалтинг" Володимир Казашин. На думку експертів, обговорювані сторонами спільні проекти є взаємовигідними. "Російська сторона, таким чином, відстоїть український ринок збуту ядерного палива, а ми одержимо вигідні умови забезпечення паливом ядерної енергетики, а також стратегічного партнера у виробництві цирконію і ядерного палива", - говорить Олександр Гудима.
Втім, у представництві Westinghouse в Україні вважають, що взаємини ТВЕЛу та "Енергоатому" не суперечать домовленостям з їхньою компанією: "Росіяни, звичайно, просто так ринок не віддадуть. Величезну роль у цьому питанні буде відігравати політичний компонент".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас