Тютюнникам оголосили короткий перекур — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тютюнникам оголосили короткий перекур

Казна та Політика
259
Виробники сигарет допоможуть уряду ліквідувати наслідки повені в Західній Україні. Учора Верховна рада прийняла законопроект про підвищення більш ніж у два рази акцизних ставок на тютюнову продукцію.
Завдяки цьому Кабмін розраховує одержати до кінця року в бюджет 1,1 млрд грн і направити їх на допомогу потерпілим. Учасники ринку, у свою чергу, пообіцяли збільшити вартість кожної пачки сигарет на 40-70 коп. За поправки до закону "Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби" учора проголосував 381 народний депутат.
З 1 вересня специфічна складова акцизу на сигарети без фільтра буде підвищена в 2,5 рази - з 5 грн до 12,5 грн/1000 шт., а з фільтром - більш ніж в 2 рази - з 14 грн до 30 грн/1000 шт. Адвалорна ставка з обороту збільшиться з 12,5% до 16% для всіх типів сигарет. Податкові зобов'язання зі сплати акцизу за назву складуть від 18 грн/1000 шт. для сигарет без фільтра (зараз 8 грн) і 40 грн/1000 шт. (18 грн) - з фільтром.
Дотепер уряд планував збільшити акциз на тютюн не так різко: ставки повинні були підвищитися з 1 січня 2009 року, причому для більш плавного підвищення передбачався піврічний адаптаційний період. Але у зв'язку з необхідністю фінансування ліквідації наслідків повені в Західній Україні їх підвищать уже цього року. За словами голови комітету Верховної ради з питань податкової та митної політики Сергія Терьохіна, це принесе в бюджет додаткові 1,1 млрд грн до кінця року.
За даними Союзу оптовиків і виробників алкоголю та тютюну, в 2007 році було випущено 128,6 млрд шт. сигарет. Обсяг ринку, за даними його учасників,- $2 млрд, 2,4 млрд грн із яких сплачено в держбюджет з акцизних зборів.
Втім, навіть настільки значне підвищення акцизів не дасть бюджету очікуваних 1,1 млрд грн, упевнений директор з корпоративних питань "JTI-Україна" Дмитро Редько. "У вересні я гарантую провал по продажах - швидше за все, у серпні напередодні подорожчання тютюну люди будуть скуповувати сигарети. А за три місяці більше 1 млрд грн зібрати нереально. Тому максимум, що вдасться зібрати за рахунок підвищення ставок,- це 500-550 млн грн", - говорить він.
За його словами, підвищення податкового збору неодмінно відіб'ється на цінах у роздробі - дешеві сигарети (менше 2 грн за пачку) подорожчають мінімум на 50-55 коп., а більш дорогі сигарети (2-4 грн за пачку) - на 60-70 коп. і більше. Кабмін мав намір підвищити акциз і на алкогольну продукцію, але парламент відхилив цю пропозицію. Акциз на етиловий спирт планувалося збільшити з 21,5 грн до 34 грн/л, а на пиво - з 0,31 грн до 0,49 грн/л.
"У вівторок ми направили в секретаріат президента свої висновки, згідно з якими таке істотне підвищення акцизів негативно відбилося б на алкогольній галузі - виросла б частка нелегального товару, а виробники скоротили б виробництво", - відзначив заступник голови Союзу оптовиків і виробників алкоголю та тютюну Юрій Жихарьов.
Тим часом Сергій Терьохін повідомив, що Верховна рада у вересні повернеться до розгляду питання про збільшення ставок на акциз алкогольної продукції. А прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що восени можуть бути ще раз підвищені акцизи на тютюн: "Акцизний збір на тютюн в Україні однаково залишається найнижчим. Прийдеться ще раз збільшити його".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас