Erste Bank відмовляється від агресивної стратегії розвитку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Erste Bank відмовляється від агресивної стратегії розвитку

Кредит&Депозит
1007
Учора австрійський Erste Bank у рамках оприлюднення у Відні фінансової звітності за I півріччя повідомив про перегляд стратегії розвитку своєї "дочки" в Україні. Голова правління Erste Bank Андреас Трайхель заявив, що Erste не буде робити з Ерсте Банку велику кредитну установу. "Ми не будемо його збільшувати ні цього року, ні в наступному, ні через п'ять років. Наша мета - 200-300 відділень (у звіті - 400.- ред.), ми хочемо почувати себе в безпеці".
Зміна стратегії, за словами Андреаса Трайхеля, було викликано декількома факторами: нестабільною політичною ситуацією в Україні, дуже високою інфляцією і тим, що Національний банк повільно проводить реформи. "В Україні по-справжньому божевільний ринок депозитів (високі ставки.- ред.)", - додав пан Трайхель. Він також підкреслив, що український ринок - особливо роздріб і малий і середній бізнес - залишається для них дуже цікавим, але не назвав при цьому обсяг інвестицій в "дочку" в 2008 році. Голова Erste Bank запевнив, що група не планує купувати другий банк. "Для нас гарний час займати невеликі позиції. Україна дуже приваблива для інвестицій, але не зараз, - сказав він. - Ми консервативні і боїмося розвитку в Україні. Але в нас гарний менеджмент в Україні, і ми розраховуємо на нього".
Erste Group об'єднує вісім банків в Австрії, Угорщині, Румунії, Сербії, Чехії, Хорватії та Україні. За підсумками I півріччя 2008 року операційний прибуток групи склав 1,503 млрд євро, чистий прибуток - 636,6 млн євро, загальні активи - 214,158 млрд євро. За даними Асоціації українських банків, на 1 липня Ерсте Банк займав 25-е місце за активами (6,318 млрд грн) і 31-е за капіталом (629 млн грн).
На українському ринку Erste Bank працює недавно: улітку 2006 року він оголосив про покупку в колишніх власників банку "Аваль" Федора Шпіга та Олександра Деркача 50,5% акцій банку "Престиж" за $35,3 млн і пообіцяв за два роки побудувати всеукраїнську філіальну мережу і зайняти 4% ринку за активами. Але вже наприкінці року вирішив викупити 100% "Престижу" за $104 млн. Тоді голова наглядової ради "Престижу" та один з його акціонерів Яків Смолій повідомили Ъ, що "Erste хоче бути лідером на цьому ринку, а інвестицій $300 млн явно недостатньо для того, щоб конкурувати з банками першої десятки". В Ерсте Банку зараз 98 філій, але його частка на ринку за розміром активів, за даними НБУ за I квартал, становила всього 1,03%. В II кварталі активи банку впали на 300 млн грн.
Банкіри не розділяють побоювань Erste Bank. "Я б не говорив, що в Україні все настільки складно, - відзначив голова правління банку "Форум" (куплений німецьким Commerzbank) Ярослав Колесник. - Може бути, це рішення пов'язано із ситуацією усередині самого банку". На думку учасників ринку, для іноземних установ зараз, навпаки, ідеальний час для посилення своєї присутності в Україні. Директор казначейства Укрсоцбанку (куплений італійським UniCredit) Фелікс Інденбаум вважає, що в поточній ситуації банки не повинні заморожувати фінансові потоки. "У нас зараз війна за приплив закордонних інвестицій. З огляду на те, що грошей мало і світові ринки лихоманить, потрібно стимулювати приплив коштів", - говорить він.
"Напевно, вони чогось іншого побоюються. Ерсте Банк прийшов на ринок далеко не першим і, незважаючи на це, створив гарну команду, має розгалужену мережу. Я думаю, причина в конкурентності нашого ринку - за кількістю відділень Україна майже наздогнала Францію", - підкреслює заступник голови правління Укрсиббанку Тарас Кириченко.
Олена Губар, Микола Максимчук
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас