Лагун залишає "Ельдорадо" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лагун залишає "Ельдорадо"

Фондовий ринок
1238
"Дельта Банк" може скоротити свою присутність у торговельних мережах "Ельдорадо" і "Фокстрот". На думку експертів, це пов'язано з падінням доходів банку, і незабаром на такий крок можуть піти й інші гравці ринку кредитування.
Як повідомив директор департаменту розвитку роздрібного бізнесу одного з великих банків, співробітники "Дельта Банку" приступили до демонтажу точок з видачі споживчих кредитів у мережі "Ельдорадо". "За моїми відомостями, вони розійшлися з "Ельдорадо" через незгоду в питаннях комісійних. Фактично, їх перестала влаштовувати прибутковість у цій мережі", - говорить банкір. Він додає, що по ринку ходять розмови про можливе згортання присутності "Дельта Банку" у деяких мережах групи компаній "Фокстрот" і скрізь - в "Сільпо". Банкір відзначає, що "Дельта Банк" також зазнає труднощів з одержанням високих доходів у мережах партнерів через те, що рітейлери наполягають на збільшенні кількості акцій із продажу товарів без переплати і з нульовим авансом.
Директор департаменту з роботи зі стратегічними партнерами "Дельта Банку" Тетяна Михайлова повідомила, що банк офіційно залишив тільки "Ельдорадо" - за обопільною згодою партнерів з можливістю повернутися після зміни ситуації на ринку. "В умовах подорожчання ресурсів вимоги деяких мереж до надання дешевих кредитів стали неприйнятними. Тому ми залишаємося в тих мережах, які розуміють, що ринок змінився, і готові до взаємовигідного співробітництва", - підкреслила Михайлова. Вона припускає, що приклад "Дельта Банку" наслідують й інші гравці ринку споживчого кредитування. "Рано чи пізно ресурси в банків почнуть вичерпуватись, і їм доведеться перераховувати свої бізнес-плани", - говорить банкір.
До початку червня при розробці безпроцентних акцій з магазинами-партнерами банки в основному орієнтувалися на одержання сукупного доходу - за рахунок подальшого розширення мережі пунктів з видачі споживчих кредитів і проведення великих спільних рекламних компаній. "Фактором прибутковості міг бути перехід торговельного партнера банку на повне або часткове обслуговування, тобто відкриття поточного рахунку, установка банкоматів, укладання зарплатно-карткового проекту, здійснення покупок з використанням еквайрінга", - пояснює перший заступник голови правління Правекс-Банку Роман Валесюк.
Але в червні ці доходи перестали перекривати витрати банків на виконання нормативних вимог НБУ. Зараз позичальники розділені на п'ять груп - від "А" до "Д". Позичальник категорії "А" (володіє високим офіційним доходом, рухомим і нерухомим майном та ін.) може розраховувати на одержання кредиту без початкового внеску.
Після вступу в силу постанови НБУ позичальником класу "А" вважається тільки та людина, що здатна зробити 20%-вий початковий внесок. Позичальник категорії "Б" повинен заплатити 15%, "В" -10%. Ті, хто отримали кредит автоматично, вважаються неплатоспроможними і попадають у категорії "Г" та "Д". Це означає, що банк повинен зарезервувати на спеціальному рахунку в Нацбанку 100% від суми кредиту, виданої такому позичальникові. Це вдарило по прибутковості банків, через що кількість акційних пропозицій скоротилася вдвічі.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас