Другий квартал: промінчики світла в темному царстві. Огляд фондових ринків (21 - 25 липня) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Другий квартал: промінчики світла в темному царстві. Огляд фондових ринків (21 - 25 липня)

Фондовий ринок
495
Світові ринки
Котрий тиждень поспіль світові фондові ринки тримають у напрузі економічні новини та ситуація навколо найбільших іпотечних агентств США Fannie Mae й Freddie Mac. Почнемо, як завжди, один по одному.
У Штатах все як і раніше, хоча деякі просвітлення почали виникати в загальній темній картині. Наприклад, у червні зненацька виросли замовлення на товари тривалого користування. Однак оскільки цей показник схильний до активних коливань, на нього звертають не таку пильну увагу. Випереджальні індикатори в перший місяць літа знизилися на 0,1%, а показник травня був переглянутий убік зниження. Продажі житла в червні дали суперечливі сигнали - на вторинному ринку відзначене зниження на 2,6%, а на первинному - на 0,6%, однак в останньому випадку дані попередніх 2 місяців були істотно поліпшені. Втім, якщо подивитися на річну динаміку (падіння в 1,5-1,7 рази), то картинка виходить досить ясна.
Хоча індекс споживчої впевненості, розрахований Мічиганським університетом, виріс у липні, він залишається дуже низьким. Як відзначили укладачі звіту Мічиганського університету, значення індексу за липень "все ще вказує на подальше послаблення споживчих витрат, що буде тривати протягом значної частини 2009 р." Причини, за якими індекс споживчої впевненості підвищився в липні, були не цілком ясні. Економісти припустили, що це підвищення було пов'язане з ефектом від одержання американцями грошових чеків від уряду за програмою фіскального стимулювання економіки. Однак розсилання грошових чеків, що, як відзначалося вище, почалося в останні дні квітня, анітрошки не поліпшило настрій американців у травні й червні. Як вже було сказано, у червні індекс споживчої впевненості, розрахований Мічиганським університетом, упав до найнижчого значення з 1980 р. Інший індекс споживчої впевненості, що розраховує організація Conference Board, упав у червні до найнижчого значення з 1992 р.
Хмари над Європою продовжують згущатися. Споживчі настрої в Італії та Бельгії в липні обвалилися до 15-літніх мінімумів. Італійський баланс зовнішньої торгівлі із країнами, що не входять у ЄС, показав дефіцит, за 12 місяців вирослий в 14 разів. У дефіцит пішов і платіжний баланс по євро зоні в цілому, в основному через погіршення торговельного балансу. Гірше за всі прогнози виявилися й настрої промислового сектора Італії - вони опустилися до мінімуму з жовтня 2001 року, цей же показник упевнено відкотився й у Франції. Французи заодно показали вкрай негативний індикатор ділової активності у всій економіці, та й у цілому по євро зоні зазначені показники впевнено переступили за планку “рецесія”. Індекс ділового клімату в Німеччині за версією інституту IFO показав у червні 3-річний мінімум. Німецькі будівельні замовлення в травні обвалилися на 4,8% до квітня, а річна динаміка склала -5,8%. Замовлення промислових підприємств євро зони в травні звалилися на 3,5% проти квітня. У цілому по ЄС зниження склало 4,7%. Річна динаміка показників показує спад на 4,4% й 2,8% відповідно.
Минулий тиждень був досить насичений корпоративними звітами. Особливий інтерес, звичайно, викликав фінансовий сектор, що перебуває в епіцентрі поточної кризи. Найбільш радісний зі звітів надав Bank of America, що показав падіння прибутку за останні 12 місяців усього в 1,7 рази. Однак якщо придивитися уважніше, виявиться, що величезний збиток підрозділу банку, Countrywide Financial, був чомусь виведений за межі звіту. Якби не це, то прибуток банку зменшився б більш ніж в 5 разів. Погано відзвітувалася American Express, так само як і її конкурент Capital One Financial. Жахливими вийшли звіти Washington Mutual й Wachovia - ці банки показали за підсумками другого кварталу збитки в розмірі $3,3 й $8,9 млрд. відповідно. Рейтинг першого з банків був відразу знижений агентством Moody's до «сміттєвого» рівня. У секторі high-tech порадував звіт Amazon.com, непоганими вийшли й показники Apple, однак отут картину зіпсували похмурі прогнози останнього. Зовсім поганий був звіт Yahoo. Утішив споживчий сектор, зокрема PepsiCo й McDonald's. Серед промисловців непоганими були справи в Caterpillar, значно гірше в Boeing і з рук геть погано - в Ford. Останній показав збиток у розмірі $8,7 млрд. і нарешті оголосив про прискорений перехід на маленькі економічні машинки, які будуть випускатися під брендом Mercury.
Як звичайно, виходило багато новин про різні аспекти кризи, що розвивається, і заходи боротьби з нею. Так, у четвер ФРС випустила звіт про участь комерційних банків у його програмі прямого кредитування на попередньому тижні - воно досягло $16,4 млрд. проти $13,9 млрд. тижнем раніше й $9 млрд. у червні.
У суботу 26 липня, як й очікувалося, Сенат, верхня палата Конгресу, схвалив законопроект про підтримку ринку житла, за який раніше проголосувала Палата представників. Відповідно до законопроекту, Федеральне управління з житла (FHA) одержить право надавати гарантії при рефінансуванні проблемних іпотечних кредитів на загальну суму $300 млрд. Передбачається, що федеральні гарантії допоможуть рефінансувати іпотечні кредити 400 тисячам позичальників, які без рефінансування можуть виявитися в стані дефолта. Законопроект передбачає також податковий кредит на $7,5 тисячі для американців, які у перший раз купують житло. Крім того, адміністрації в округах, де перебуває багато житлових будинків, відібраних від іпотечних позичальників-неплатників, одержать гранти на загальну суму $3,9 млрд., призначені для викупу цих будинків у банків та їхнього ремонту. У регіонах з високими цінами на житло ліміт для іпотечних кредитів, гарантованих FHA, Fannie Mae й Freddie Mac, буде збільшений з $417 тисяч до $625 тисяч. Законопроект збільшує ліміт для обсягу федерального боргу США на $800 млрд. до $10,6 трлн.
Стаття законопроекту, що включила пропозиції казначейства про підтримку Fannie Mae й Freddie Mac, припускає тимчасове збільшення обсягу кредитних ліній, які казначейство може надати цим компаніям. Відповідно до діючого законодавства, кожне з іпотечних агентств може скористатися кредитною лінією казначейства обсягом $2,25 млрд. Крім того, зазначена стаття передбачає, що в тому випадку, якщо Fannie й Freddie будуть мати потребу в додатковому капіталі й не зможуть залучити його на ринку, то казначейство надасть їм капітал шляхом покупки пакета акцій нужденної компанії. Законопроект передбачає також створення нового регулювального органа для Fannie Mae й Freddie Mac, з більше широкими повноваженнями. ФРС, з консультативними функціями, буде співробітничати із цим новим регулювальним органом у виробленні норм для Fannie й Freddie.
Події на фондовому ринку США на майбутньому тижні будуть відштовхуватися від ситуації навколо Fannie й Freddie, і змісту важливих економічних звітів. У четвер 31 липня вийдуть попередні дані про ВВП США за II квартал. Відповідно до опитувань Bloomberg й Reuters, середній прогноз економістів припускає, що в II кварталі ВВП США виріс на 2,0% у річному вирахуванні. В I кварталі ВВП США збільшився на 1,0% у річному вирахуванні. У п'ятницю 1 серпня вийдуть липневий звіт про зайнятість і липневе значення індексу виробничої активності в США, що розраховується Інститутом менеджменту з постачання (ISM).
Український ринок
Минулого тижня український фондовий ринок рухався більшою частиною в бічному тренді, у результаті чого індекс ПФТС виріс усього на 0,6%. Широкий ринок почував себе впевненіше, ніж “блакитні фішки” - 40 найбільш ліквідних паперів (ARTCP-40) додали за тиждень у середньому 1,7%. При цьому обсяги торгів на ринку були нижче середніх і становили біля $7 млн. у день. Серед галузей відрізнилося машинобудування, у середньому котирування компаній сектора виросли на 8,0% (ARTCP-Engener). Негативну динаміку в цілому показали металургійні підприємства, у середньому впавши на 0,2% (ARTCP-Metall), хоча окремі з них істотно додали у вазі.
З новин, що сприяли зміні котирувань окремих паперів, слід зазначити наступні: енергогенеруючі компанії, обленерго, облгази та банки відзвітувалися про результати діяльності за другий квартал 2008 року; металургійні підприємства, виробники труб та ГОКи опублікували дані про виробництво за травень 2008 року; ЗАЗ, контрольований корпорацією Укравто, вирішив згорнути виробництво "Славути" й "Таврії-Пікап" до серпня 2008 року й збільшити виробництво автомобілів Lanos; так само Укртелеком та Укрнафта оголосили свої квартальні фінансові результати.
За матеріалами:
Арт Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас