Огляд ринків (21 - 25 липня) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Огляд ринків (21 - 25 липня)

Фондовий ринок
253
Триваюче зниження цін на нафту, які опустилися приблизно на 15% зі своїх пікових значень, і заборона на проведення "продажів у коротку" без покриття сприяли підйому на фондовому ринку останній тиждень. При цьому залишається відкритим одне питання - чи є це довгоочікуваним ростом, або носить характер короткострокового відскоку?
Більшу частину тижня здавалося, що акції банків готуються до стрибка. Це супроводжувалося алогічним поводженням паперів американського фінансового сектора. Різке зростання вартості таких фінансових інститутів, як Wachovia, Washington Mutual, SunTrust Banks, Fifth Third Bancorp й Regions Financial Corp. - у той час як вони повідомили про збитки на загальну суму більш ніж 13 млрд дол у другому кварталі - заперечує всяку логіку.
Так, публікація звіту про збитки в 3,33 млрд дол у другому кварталі після закриття ринку у вівторок привела до зростання вартості Washington Mutual, але в цілому тиждень для кредитного союзу склався не найкращим чином: після падіння на 19 центів у п'ятницю за підсумками тижня падіння вартості акцій склало 35 проц, до 3,84 дол за підсумками тижня. У понеділок акції Fannie Mae підскочили в ціні на 38 проц, після того як набуло чинності правило комісії про необхідність попереднього кредитування, а за результатами тижня - упали на 14 проц, закрившись у п'ятницю на оцінці 11,55 дол. Це приблизно на 5 дол вище нижчої крапки в середині липня. Ціна акцій Freddie Mac, що є другим за значимістю джерелом ліквідності на іпотечних ринках США, знизилася на 10 проц за результатами тижня до 8,27 дол. У п'ятницю ціна акції Wachovia упала на 1,19 дол, або 7,6 проц, до 14,50, а за результатами тижня - виросла на 12 проц. Наприкінці дня в четвер фінансових директор Wachovia повідомив про плани покинути банк після того, як буде названий його спадкоємець.
"Ця /підвищувальна корекція/ почалася з видавлювання коротких позицій через набуття чинності правила по коротких продажах", - сказав Джо Кинаган, головний стратег-аналітик з похідних фінансових інструментів компанії Thinkorswim.
Публікація даних про продажі новобудов у п'ятницю допомогла ринку піднятися з мінімумів. Однак частина учасників ринку як і раніше вважають, що чекати стабілізації у фінансовому секторі фондового ринку поки не варто, доти, поки теж саме не відбудеться на житловому ринку, і це незважаючи на нові правила Комісії з коштовних паперів і бірж США, що обмежують короткі продажі акцій. Введення даних правил привело до "видавлювання" коротких позицій, тобто ті, хто робив ставку на падіння вартості акцій, змушені відкуповувати їх назад. Звичайно це стає джерелом тимчасових підйомів. Мабуть, варто чекати ще однієї хвилі падіння вартості фінансових акцій і широкого ринку в цілому, перш ніж почнеться тривалий підйом на ринку. Ситуація обтяжується новими банкрутствами в іпотечному секторі. У п'ятницю FDIC прийняло на себе керівництво з активів First National Bank of Nevada й First Heritage Bank of Newport Beach, California.
Дмитро Мошкало, віце-президент групи Foyil та інвестиційний управляючий Foyil Asset Management Ukraine
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас