Рефінансування під заставу акцій узаконять — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рефінансування під заставу акцій узаконять

Фондовий ринок
276
Із цього тижня така застава, як пакет акцій банку, не враховується під час тендерів з видачі рефінансування Нацбанку.
"У зв'язку із закінченням терміну проведення експерименту..., НБУ в повідомленнях про проведення тендерів припиняє повідомляти такий вид забезпечення..., як акції власників істотної участі банків (більше 10% у капіталі.- Авт.)", - говориться в листі, підписаному першим заступником голови Анатолієм Шаповаловим.
Регулятор пообіцяв, що пізніше він повідомить, чи збереже можливість видавати гроші під заставу акціонерного капіталу. Як з'ясувалося, позитивне рішення вже прийнято, і незабаром про нього повідомлять.
"Коли ліквідність у системі була мінімальною, Нацбанк був готовий видавати гроші під заставу акцій банку. Зараз у цьому немає необхідності. Однак ми вирішили доповнити Положення про регулювання ліквідності банків, щоб можливість використовувати цей інструмент залишалася в принципі", - розповів "i" пан Шаповалов.
Наприкінці квітня НБУ почав експеримент: рефінансувати під заставу великого пакета акцій банку. Уже на перший оголошений аукціон була подана заявка. На сьогодні, за деякими даними, під заставу акцій одержали гроші сім установ. Одна з них належить українському олігархові з найбільших. Ще одна, котру недавно не вдалося продати, також подавала заявку на одержання грошей. "Репліки про те, що рефінансування під заставу акцій одержують банки, яким більше нема чого запропонувати в забезпечення, не відповідають дійсності. У тендерах брали участь дуже пристойні банки", - відзначив Шаповалов.
Привабливість інструмента в тому, що процедура одержання грошей дуже спрощена в порівнянні з рефінансуванням під заставу майнових прав по кредиту. "Ми обмежили максимальну суму 90% від номіналу акцій. Але ж банки реально продаються за кілька номіналів", - пояснив заступник голови.
Крім того, гроші під заставу акцій є порівняно довгими - НБУ надає їх на період до року. Деякі установи готові були платити і 17% річних, щоб одержати стабільний ресурс. Минулого тижня один з банків одержав 100 млн. грн. саме під цей інструмент.
"Сама по собі можливість одержання ресурсів на термін до року цікава для банків, з огляду на можливий дисбаланс поточної ліквідності і стан ринку. Як правило, подібні рішення приймаються акціонерами, і надалі залежать від оцінки того, що відбуває, стану банку і всієї системи, платіжного календаря. Це цікаво тим установам, у яких є власники великих (мажоритарних) пакетів акцій, і які зацікавлені допомогти банку, яким володіють", - вважає заступник голови правління, начальник казначейства "Родовід Банку" Олександр Соболєв.
Сергій Лямець
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас