Експерти: Євро впаде відносно долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Євро впаде відносно долара

Валюта
4107
Ціна євро на світових ринках минулого тижня опустилася з $1,59 до $1,58, що дало привід для прогнозів відносно майбутнього зміцнення американської валюти. На тлі уповільнення економічного зростання в Європі, Deutsche Bank прогнозує зростання долара до $1,4 за євро.
Істотне здешевлення євро спостерігається і в Україні - спад конкуренції приводить до того, що у вихідні в столичних обмінниках за євро давали 7,13-7,25 грн. (курс НБУ 7,65) і 4,45-4,57 за долар (НБУ - 4,84).
Думки експертів розходяться: гривня буде зміцнюватись і далі, тому що курс її усе ще недооцінений, а уряд як і раніше мріє за рахунок сильної гривні збити інфляцію або під кінець року курс гривні до долара впаде, а до євро зміцниться.
"Український ринок дуже залежить від міжнародного, а його прогнози невтішні для євро", - вважає економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
За його словами, на міжнародному ринку євро подешевшає з $1,52-1,55 до 1,45-1,48. Відповідно, офіційний курс євро восени буде від 7,27 до 7,76 грн, а під кінець року впаде до 7,03. Жолудь вважає, що відносно долара під кінець року гривня ослабне до 5,10.
Такі прогнози експерт пояснює погіршенням зовнішньоторговельного балансу України.
"Якщо торік ми могли його значною мірою фінансувати за рахунок закордонних інвестицій і позик, то цього року робити позики набагато складніше через світову кризу", - сказав економіст Міжнародного центру перспективних досліджень
Нагадаємо, раніше Міжнародний валютний фонд рекомендував Нацбанку в рамках боротьби з інфляцією повністю відмовитися від прив'язки гривні до долара і перейти до роботи з євро.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас