Інвестиції в землю і нерухомість в Україні названі найбільш ризикованими — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестиції в землю і нерухомість в Україні названі найбільш ризикованими

2376
Компанія MPP Consulting назвала топ-10 найбільш ризикованих для інвестування галузей в Україні за останні два місяці, травень і червень 2008 року. Перші дві позиції незмінно займають земля і нерухомість.
Для рейтингу розроблена 100-бальна шкала рівня ризику інвестування. Перші десять позицій виглядають так:
1. Земля - 99
2. Нерухомість - 98
3. Будівництво - 97
4. Будматеріали - 96
5. Банки - 93
6. Реклама - 85
7. Туризм - 81
8. Меблі і деревообробка - 78
9. Транспорт - 76
10. Побутова техніка - 75
Найбільш ризиковані галузі одержують оцінку від 80 до 100 балів. Таких галузей названо сім, хоча в минулі два місяці таких було п'ять. У порівнянні з березнем-квітнем 2008 року з рейтингу зникли ЗМІ і тваринництво (із сьомого та дев'ятого місць відповідно), замість них на двох останніх позиціях з'явилися транспорт і побутова техніка.
Земля і нерухомість займають перші дві позиції за увесь час існування цього рейтингу, з вересня 2006 року. Хоча в останньому рейтингу земля зайняла першу позицію, на якій традиційно перебувала нерухомість.
Автори дослідження відзначають, що криза ринку нерухомості усе більше набирає обертів. Проте, вкладати гроші в землю ще більш ризиковано через те, що ринок землі набув всі риси великої "фінансової піраміди" всенародного масштабу. А неадекватне ціноутворення і високий рівень спекулятивних настроїв практично повністю витіснили із цього ринку кінцевого споживача, без якого не може нормально розвиватися жоден ринок.
Будівництво і будматеріали, як прив'язані до ринку нерухомості галузі, залишаються на третій і четвертій позиціях з минулого рейтингу. Аналітики з MPP Consulting відзначають, що спостерігається стабільний відтік інвестицій з ринку нерухомості та відповідне зменшення замовлень на будівельні і ремонтні роботи. З огляду на велику інертність ринку нерухомості, варто очікувати, що приплив фінансування будівництва зник надовго.
П'яте місце сфери банків обумовлено, на думку авторів рейтингу, жорсткими умовами для інвестування в цю сферу, обумовленими державною фінансовою політикою. Сьогодні інвестиції в створення нових або покупку існуючих банків стали надто ризикованими, оскільки кардинальної зміни в структурі доходів населення в країні поки не відбулося і не передбачається.
Рекламний ринок потрапив у рейтинг через те, що пожвавлення в сфері не спостерігається - період перенасичення перейшов у більш істотну конкуренцію усередині галузі за основних клієнтів, і в найближчій перспективі не варто очікувати істотних змін ситуації в даному сегменті.
Ризикованість інвестування в транспорт, як відзначають аналітики, залежить від цін на паливо та обсягів вантажообігу. Якщо ціна палива продовжує своє невтримне зростання, то обсяги вантажоперевезень починають злегка знижуватися, і в подальшій перспективі варто очікувати ще більшого падіння, оскільки зниження споживання товарів кінцевими споживачами позначається і на всіх суміжних галузях.
Три місця в другій половині рейтингу ризикованих для інвестування галузей займають меблі та деревообробка, туризм і побутова техніка. Це обумовлено економічною нестабільністю, переглядом населення своїх доходів і зміною споживчого кошика. Зниження реальної купівельної спроможності населення в першу чергу дає привід споживачам відмовлятися від необов'язкових покупок товарів тривалого користування, а також відмовлятися від "відпочинку з комфортом", на який розраховували туроператори.
В MPP Consulting відзначають, що вся інформація надається винятково в інформаційних цілях і не може бути спонуканням до яких-небудь дій.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас