Алкогольникам не дадуть вийти за рамки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Алкогольникам не дадуть вийти за рамки

190
Відповідно до проекту постанови, опублікованого на сайті Мінекономіки, оптово-відпускну ціну горілки пропонується встановити на рівні 58,33 грн за 1 л стовідсоткового спирту, роздрібну - 70 грн; тризіркового коньяку - 104,17 грн і 125 грн; коньяку зі спеціальною назвою - 116,67 грн і 140 грн; п'ятизіркового коньяку - 133,33 грн та 160 грн відповідно.
В асоціації "Союз оптовиків і виробників алкоголю та тютюну", що брала участь у розробці документа, підрахували, що у випадку схвалення документа пляшка звичайної горілки ємністю 0,5 л у роздробі повинна буде коштувати не менше 14 грн, тризіркового коньяку - 25 грн, коньяку зі спеціальною назвою - 28 грн, а п'ятизіркового - 32 грн.
За рахунок введення мінімальних цін у Мінекономіки розраховують знизити обсяг дешевої продукції, зробленої без сплати податків. Зараз на її частку, за даними міністерства, припадає близько 25% ринку лікеро-горілчаних виробів. За перші п'ять місяців цього року в Україні, за даними Держкомстату, зроблено 13,6 млн дал горілки і лікеро-горілчаних виробів, 1,4 млн дал коньяку та бренді.
Уперше мінімальні ціни на алкоголь були введені в 2001 році постановою Кабінету міністрів. Для горілки, віскі, рому та джина мінімальна оптово-відпускна ціна була передбачена на рівні 26,02 грн за літр стовідсоткового спирту, а роздрібна - 31,22 грн. Але в 2005 році уряд скасував цю постанову, пояснивши своє рішення тим, що існування індикативних цін суперечить вимогам СОТ. Втім, до цієї ідеї повернулися в серпні минулого року.
Про підтримку ініціативи Мінекономіки і намір підняти ціни на горілчану продукцію у випадку прийняття постанови вчора заявили в компанії "Національні алкогольні традиції". "Дотепер ми виробляли горілку "Байка", роздрібна ціна якої порядку 12,5 грн за 0,5 л, собі в збиток", - відзначає гендиректор компанії Роман Вашколуп. "Ми піднімемо вартість продукції, що зараз продається за ціною нижче мінімальної - порядку 13 грн за 0,5 л", - заявив фіндиректор корпорації "Олімп" Олег Дураєв. "Упевнений, що виробники коньяку також підвищать ціни на продукцію, що зараз коштує нижче пропонованої мінімальної ціни", - говорить співвласник агропромислової групи "Закарпатський сад" Павло Дробишев. За його оцінкою, коньяк вартістю менше 25 грн за 0,5 л займає близько 40% ринку України.
"Слідом за підвищенням цін на продукцію нижнього цінового сегмента, швидше за все, подорожчає і продукція в середньому, від 14 грн, і преміальному, від 20 грн, сегментах", - переконаний директор "Маркетт-Групп-Дистрибуції" Сергій Коба.
Олена Голубєва
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас