АМКУ рекомендує конкретизувати договірні відносини обленерго з незалежними постачальниками енергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ рекомендує конкретизувати договірні відносини обленерго з незалежними постачальниками енергії

Енергетика
137
Антимонопольний комітет України (АМКУ) рекомендує Національній комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) розробити та затвердити порядок доступу постачальників електроенергії за нерегульованим тарифом до мереж енергопостачальних компаній.
Як повідомила прес-служба АМКУ в п'ятницю, НКРЕ, у першу чергу, варто чітко визначити процедуру укладання договорів і перелік необхідних для цього документів.
За даними АМКУ, на сьогодні жоден нормативний акт не визначає чіткий перелік необхідних документів для укладання договорів. "Як наслідок, це дає можливість для обленерго висувати необґрунтовані вимоги до постачальників електроенергії за нерегульованим тарифом. Зокрема, щодо надання додаткових довідок, які не потрібні для укладання цих угод", - говориться в повідомленні.
У комітеті також відзначають, що вже зафіксовано випадки, коли обленерго зобов'язують незалежних постачальників передавати в заставу майно, що повинно гарантувати виконання всіх договірних умов. "Необґрунтованість такої вимоги підтверджується тим, що незалежні постачальники здійснюють повну передоплату за передачу електроенергії і додаткові послуги обленерго", - підкреслюється в повідомленні.
"Ситуація, що сьогодні склалася на енергоринку, вимагає негайного нормативного врегулювання (...). Відстрочка в вирішенні цього питання може негативно вплинути як на постачальника за нерегульованим тарифом, так і безпосередньо на промислових споживачів", - наводить прес-служба слова першого заступника АМКУ Олександра Мельниченка.
АМКУ забезпечує державний контроль із захисту економічної конкуренції в підприємницькій діяльності, здійснює контроль над концентрацією та погодженими діями суб'єктів господарювання.
НКРЕ здійснює державне регулювання діяльності суб'єктів природних монополій в електроенергетиці та нафтогазовому комплексі, забезпечує проведення цінової і тарифної політики в цих сферах.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас