Молдова заплатить Газпрому за борги Придністров’я — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Молдова заплатить Газпрому за борги Придністров’я

Енергетика
167
Міжнародний комерційний арбітражний суд задовольнив позов Газпрому та ухвалив стягнути з Молдовагазу на користь російської сторони $42 мільйона за перший квартал 2006 року.
Газпром поставляє газ у Молдавію відповідно до міжурядової угоди, укладеної між країнами в листопаді 2001 року, повідомляє Лента.ру з посиланням на Комерсант.
Магістральний газопровід у Європу, прокладений по території Придністров’я, дозволяє республіці несанкціоновано відбирати газ для своїх споживачів. Як повідомляється, з 1997 року борг Придністров’я досяг, з урахуванням пені, $1,473 мільярда.
Оскільки в Газпрому немає договорів з невизнаною республікою, російська монополія пред'явила позови про стягнення боргу Молдовагазу. У той же час у Молдовагазі сподіваються, що в результаті судових розглядів регресна вимога про відшкодування боргу буде пред'явлена до придністровського Тираспольтрансгазу.
В 2008 році Газпром поставляє Молдовагазу блакитне паливо вартістю $190 за тисяч кубометрів. До 2011 року ціни на газ для Молдавії повинні досягти середньоринкового рівня, а до цього строку для Молдовагазу будуть застосовуватися спеціальні понижуючі коефіцієнти.
Крім того, сьогодні російський газовий монополіст заявив про звільнення 500 високооплачуваних співробітників компанії. На цей крок Газпром змушений піти через різке збільшення витрат в 2007 році. Так, у цей період витрати на оплату праці виросли на 24,7 відсотка до 248,9 мільярда рублів.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас