ІСІ продовжують втрачати активи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ІСІ продовжують втрачати активи

Фондовий ринок
518
Посилення коливань міжнародних фондових ринків минулого тижня засвідчило передчасність надії на досягнення дна фінансової кризи. Результатом діяльності 21 відкритого ІСІ з 9 червня до 9 липня стало середнє падіння вартості сертифікатів на 5,56%.
Надлишок і позитивних, і негативних новин приводив до різнонаправленої динаміки як у межах торговельних сесій, так і протягом усього періоду. Зокрема, на американському ринку з'явилася статистика щодо скорочення прибутку найбільших фінансових корпорацій і банків, що незабаром змінилася даними про зниження очікуваних втрат у фінансовому секторі, у тому числі - за рахунок підтримки ФРС США, і зниження котирувань сировинних компаній, що викликало пожвавлення серед інвесторів США, Європи та Азії. У той же час нафта била рекорди за рівнем ціни ($144 за барель 3 липня) і за темпами її падіння в наступні дні ($3-5 за добу), що просувало нагору акції машинобудівних і транспортних компаній.
У Великобританії статистика відбила погіршення темпів зростання виробництва, ВВП, реальних доходів громадян і ділової активності. А ЄЦБ уперше за останній рік підвищив ставку після того, як інфляція вдвічі перевищила цільовий показник.
Глобальне падіння фондових ринків з початку кредитної кризи і поява деяких оптимістичних прогнозів вплинули на збільшення інтересу до цінних паперів, що подешевшали. Але в умовах неоднозначної поточної ситуації у світовій економіці і під час відсутності переконливих даних про її поліпшення розворот спадного тренда затримується. Основні світові індекси показали за тиждень зміни від -1,6% до +2,65%.
Для українського фондового ринку минулий тиждень став більш успішним, ніж попередній: 4 липня індекс ПФТС, завдяки закордонному оптимізму, піднявся на 3,88%, хоча за результатами тижня зростання склало усього 1,08%.
Відкриті ІСІ з 3 по 9 липня продовжували зазнавати збитків. Через позитивну корекцію фондового ринку і невпевненість у подальшому зростанні в найближчому майбутньому частина інвесторів забрала свої внески, відчутно зменшивши вартість чистих активів деяких фондів. За даними Української асоціації інвестиційного бізнесу, найбільше постраждали "Парекс український збалансований фонд" (-6,95 млн. грн., 4,63%), "ОТП Класичний" (-2,3 млн. грн., 44,43%), "Класичний" (-2,7 млн. грн., 3,86%) і "Конкорд Стабільність" (-1 млн. грн., 13,58%). Сукупна ВЧА 22 фондів зменшилася на 15,7 млн. грн. (-3,81%) практично тільки за рахунок скорочення кількості інвестсертифікатів в обігу (-3,61%).
У той же час обсяги розміщення фондів "СЕБ фонд грошовий ринок", "Магістр-фонд збалансований", "Дельта-фонд грошового ринку" і трьох фондів КУА "ПІО Глобал Україна" за тиждень практично не змінилися, а "Аврора - фонд зростання" - навіть збільшилися на 2,71%, що привело до збільшення ВЧА на 38,7 тис. грн. (2,56%). Тижневий чистий відтік з фондів склав 13,84 млн. грн.
На тлі недовгого зростанні на фондовому ринку відкриті ІСІ продемонстрували середню прибутковість +0,1%. Знизилася вартість сертифікатів у семи з 22 фондів, найбільше - в "ОТП Класичний" (-1,66%). Лідером з прибутковості став "ПІО Глобал - Фонд ліквідних акцій" (+1,24%). На 0,86% виросла вартість інвестицій в "ПІО Глобал - Фонд збалансований Оптимальний" і "СЕБ фонд збалансований". Ще 12 фондів забезпечили тижневу прибутковість на рівні до +0,5%.
Ольга Галицька
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас