Влада Білорусії наказала проводити угоди з акціями ВАТ тільки на біржі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада Білорусії наказала проводити угоди з акціями ВАТ тільки на біржі

Фондовий ринок
155
Уряд Білорусії прийняв постанову, відповідно до якої угоди купівлі-продажу акцій ВАТ повинні здійснюватися тільки через торговельну систему Білоруської валютно-фондової біржі.
"Угоди купівлі-продажу з акціями відкритих акціонерних товариств відбуваються тільки через торговельну систему ВАТ "Білоруська валютно-фондова біржа", якщо інше не передбачено законодавчими актами", - говориться в документі, текст якого розміщений на сайті Національного центру правової інформації.
У постанові відзначається, що винятком із цього правила є випадки розміщення акцій ВАТ або здійснення угод, однією зі стороною в яких виступає білоруська держава або її адміністративно-територіальна одиниця. Крім того, це правило не діє відносно угод, "чинених у зв'язку з викупом акціонерним товариством акцій цього товариства на вимогу його акціонерів і продажем акціонерним товариством акцій цього товариства інвесторові на умовах, передбачених бізнес-планом емітента".
Постанова набуває чинності з 17 липня 2008 року.
Рішення про здійснення угод з акціями ВАТ тільки через біржу буде сприяти "захисту прав громадян і формуванню в країні ліквідного і прозорого ринку цінних паперів", сказав агентству "Інтерфакс-Захід" директор департаменту цінних паперів міністерства фінансів Олександр Гальперін.
За його словами, біржовий механізм передбачає гарантії виконання укладених договорів і визначення ринкової вартості акцій.
Він нагадав, що дійсний механізм здійснення угод з акціями ВАТ передбачав можливість їхнього продажу як на біржовому, так і на позабіржовому ринку, тобто за договірною ціною. "Це теж цілком прозорий механізм, оскільки угоди однаково здійснюються за участю профучасника, але за позабіржовими угодами ринкова ціна акцій не розраховується", - відзначив директор департаменту.
"Власникам "мораторних" акцій було б складно приймати рішення, по якій вартості їх продавати", - вважає О.Гальперін.
Із вступом у силу нової постанови продавець зможе оцінити ринкову вартість акцій, а при збільшенні капіталізації підприємства і ціни акцій і зовсім відмовитися від їхнього продажу, вважає голова департаменту.
Як повідомлялося раніше, 17 липня набуває чинності декрет президента Білорусії, що скасовує мораторій на рух акцій, придбаних громадянами під час пільгової приватизації.
За оцінками експертів, вступ у силу цього документа буде сприяти розвитку фондового ринку в Білорусії.
АТ "Білоруська валютно-фондова біржа" утворено в 1998 році і є єдиним в Білорусії торговельним майданчиком, де проводяться біржові торги на всіх основних сегментах фінансового ринку: валютному, фондовому і строковому. Крім організації торгів, біржа виконує функції розрахункового депозитарію на біржовому ринку недержавних цінних паперів, функції оператора розрахунково-клірингової системи по всіх видах цінних паперів та інструментів строкового ринку, а також здійснює реєстрацію угод з акціями, укладеними на позабіржовому ринку.
Акціонерами біржі є Національний банк Білорусії (контрольний пакет акцій), кілька великих білоруських банків і профучасники ринку цінних паперів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас