Аферистів затравлять — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аферистів затравлять

Кримінал
1166
Страховики вирішили об'єднатися для боротьби із шахраями. Вони впевнені, що нова асоціація дозволить у кілька разів зменшити виплати, що одержуються сьогодні аферистами, і відіб'є в громадян бажання наживатися, завищуючи збитки по страхових випадках. Правда, статистика поки говорить про протилежне - шахраї налаштовані і далі надувати страхові компанії.
Тільки за перше півріччя обсяги виплат страховиків шахраям у середньому по ринку збільшилися відразу на 20% у порівнянні із січнем-червнем 2007 р.
Шахрайський розгул
Наприкінці червня в Україні страховики вирішили створити нове об'єднання - Асоціацію служб безпеки страхових компаній, у яку поки планують увійти вісім найбільших СК: "Вексель", "Провідна", "Дженералі Гарант", "Інго-Україна", "Просто-страхування", Allianz, "Європейський страховий альянс" та "AXA-страхування". На початковому етапі зі страховиків не будуть стягуватися членські внески, мова йде лише про збори на операційні витрати - порядку $500 з компанії.
"Ціль організації - запобігання випадків страхового шахрайства, обмін інформацією про факти фальсифікації страхових подій і персонал, що бере участь у цих аферах. Крім того, асоціація стане проводити спільні розслідування щодо підозрілих подій", - розповів начальник управління економічної безпеки компанії "Дженералі Гарант" Павло Пронін.
Появу нової структури саме зараз фахівці пояснюють сплеском шахрайства на страховому ринку. За найскромнішими оцінками, до 20% виплат з роздрібного страхування сьогодні припадає на шахраїв.
Найбільше аферисти успішні в автоКАСКО. "Ми неодноразово стикалися з епізодами шахрайства з автострахування. Найбільша сума, на яку нас намагалися обдурити, - 500 тис. грн.", - зізнається начальник служби безпеки компанії "Оранта" Дмитро Поніпаляк. Фахівці виділяють кілька основних шахрайських схем в автострахуванні. Найпоширеніша - це завищення розміру збитку по ДТП.
"Страхувальники намагаються завищити збиток шляхом несуттєвих дописок у перелік отриманих в аварії ушкоджень, які сумарно на 10-20% перевищують розмір реальних збитків. Цьому активно сприяють деякі працівники СТО та оцінювачі", - розповів директор департаменту врегулювання збитків компанії "Універсальна" Олександр Квятківський.
На другому місці за застосуванням схема, що зводиться до страхування заднім числом битих автомобілів. У ній, як правило, беруть участь нечисті на руку працівники СК, оскільки для оформлення договору автоКАСКО необхідно пред'являти машину. Щоб дотримати всіх формальностей, клієнт, домовившись зі страховиком, демонструє один транспортний засіб, потім номер із застрахованої машини перевішує на ідентичне, але вже розбите авто.
"У таких схемах зазвичай замішані і представники ДАІ, і співробітники асистанса", - пояснив начальник управління маркетингу компанії "Українська страхова група" Ярослав Кирилів. На останнє місце фахівці ставлять схему, відповідно до якої ту саму машину страхують у декількох компаніях, після чого інсценують аварію. "Також досить поширена псевдокрадіжка автомобіля: власник продає свій автомобіль, а потім, імітуючи крадіжку, звертається в СК за компенсацією", - повідомив генеральний директор компанії "Вексель" Василь Фурман.
Робота з половини
Небачену спритність водії проявляють, шахраюючи з полісами обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності. За оцінками фінансистів, у першому півріччі до 10% всіх виплат у цьому виді припало на шахраїв. У такому випадку водії симулюють страхову подію, попередньо заручившись підтримкою несумлінних даішників. Справжнім хітом останнім часом стало зловживання навіть не обов'язковими, а добровільними страховками "автоцивілки".
За даних обставин помітно зростає ціна питання: якщо максимальні розміри компенсацій з обов'язкового страхування визначені законом на рівні 25,5 тис. грн. по майновому збитку і 51 тис. грн. - по збитку життю і здоров'ю, то в добровільній "автоцивілці" ліміти встановлюються самими СК. Як правило, вони коливаються в рамках 100-200 тис. грн.
"Був випадок, коли клієнт намагався одержати в нас 150 тис. грн. за договором добровільного СЦПВ. Він подав заяву про відшкодування збитку третій особі, що постраждала з вини страхувальника внаслідок так званого безконтактного ДТП", - розповіла начальник управління врегулювання збитків компанії "Еталон" Тетяна Копаєва. За словами страховиків, у подібних випадках громадяни імітують каяття - визнають свою провину і клопочуться про відшкодування збитку третій особі. Після цього службі безпеки СК украй складно докопатися до істини, що насправді ДТП не було.
Все частіше страховики стикаються на авторинку не з дилетантами, що намагаються вичавити з компанії максимальну суму, а зі справжніми професіоналами. Справа доходить до підробки полісів по автомобільних страховках. Жертвами подібних "розводів" стають уже не страховики, а їхні клієнти, які згодом не одержують відшкодування за фальшивим полісом.
"Ми зіткнулися вже із трьома спробами одержання виплати по фальшивих страховках "автоцивілки". Підроблені поліси нашої компанії продавалися на російській території громадянам РФ, що в'їжджають у нашу країну. Крім того, масовий продаж підроблених полісів "зелена карта" почався в Закарпатті", - повідомив Павло Пронін з "Дженералі Гарант".
Наловчилися обводити СК навколо пальця і в особистому страхуванні - обов'язковому страхуванні туристів, добровільному медичному та страхуванні від нещасного випадку. При цьому в спільники беруться лікарі, які або можуть виписати рахунок за неіснуючу операцію, або завищити вартість реальних медичних послуг.
"Деякі громадяни намагаються робити планові операції або лікувати зуби за кордоном, сподіваючись, що це покриє туристичний поліс. Наприклад, у нас був випадок, коли літній чоловік зробив у Німеччині планову операцію, а по поверненню на батьківщину виставив СК рахунок на 9 тис. євро. Під час розслідування з'ясувалося, що клієнт раніше направляв у дану клініку результати аналізів, і там уже очікували його приїзду для проведення операції", - відзначив Ярослав Кирилів.
До 2007 р. подібні схеми застосовувалися в страхуванні тих, хто виїжджає за кордон, але з розвитком вітчизняних приватних клінік експерти відзначають збільшення кількості охочих заробити на страховій медицині і на батьківщині.
"При страхуванні медичних витрат і ДМС зловживання спостерігаються з боку медичних установ, які необґрунтовано призначають застрахованим дорогі дослідження і процедури", - поділилася Тетяна Копаєва.
Злочин без покарання
Відповідно до вітчизняного законодавства по кожному з перерахованих вище випадків шахрайства передбачається відповідальність. "За статтею 190 КК всі ці діяння можна кваліфікувати як шахрайство. Воно тягне мінімум на штраф 850 грн., також можуть застосовуватися громадські роботи терміном до 240 годин, виправні роботи до двох років або навіть обмеження свободи до трьох років. Якщо ж шахрайство вчинене у великих розмірах - більше 4250 грн., зловмисникові може загрожувати ув'язнення терміном від трьох до восьми років", - розповіла Катерина Гутгарц - партнер Адвокатського бюро Гутгарца.
Якщо на гарячому буде піймана група аферистів і доведені випадки шахрайства в особливо великих розмірах (більше 10,2 тис. грн.), то свободи можна позбутися на 5-12 років з конфіскацією майна. Правда, всі ці норми вкрай рідко застосовуються на практиці, і саме безкарністю фахівці пояснюють нинішній шахрайський бум. "Зазвичай ми виявляємо шахрайство на стадії врегулювання події. Оскільки при цьому аферисти ще не одержали незаконну виплату, то притягти їх за статтею про шахрайство досить важко", - пояснив ситуацію заступник голови правління компанії "Провідна" В'ячеслав Черняховський.
Саме безпорадність правоохоронців, нездатних піймати аферистів на гарячому і довести їхні злодіяння, змушує страховиків самостійно боротися зі зловмисниками. Створювана страховиками Асоціація служб безпеки буде покликана припиняти порядку половини можливих спроб шахрайства в компаніях-учасницях. І це лише на перший погляд скромний показник: єдине на сьогоднішній день аналогічне об'єднання має не таку значну статистику. Наприклад, Бюро страхових історій, що діє з осені 2007 р. та об'єднало 13 СК, не дотягує навіть до припинення 10% страхових афер.
"Учасники бюро взаємодіють один з одним через запити по конкретних страхових подіях. За період з жовтня 2007 по липень 2008 р. виявлено 13 збігів - одночасної заяви тих самих збитків у різних СК. За нашими оцінками, при повноцінному обміні інформацією компанії відтинають порядку 7-8% афер", - розповів генеральний директор компанії "Бізнес-Гарант" Костянтин Кошелев.
Щоб підвищити результативність, нова асоціація обіцяє вирішити головну проблему, якій приписують скромне розкривання шахрайств Бюро страхових історій, - підвищити відкритість СК. Вони сьогодні ревно ставляться до інформації про шахрайства, а це серйозно заважає боротьбі з аферистами.
Як стало відомо, нове об'єднання страховиків реально почне свою роботу в першій половині вересня, і результати роботи можна буде підбивати наприкінці року. Правда, фахівці вважають, що навіть у найкращому випадку вийти на показник розкривання шахрайства на 50% нова організація зможе не раніше середини 2009 р. Так що аферисти продовжать безкарно надувати вітчизняних страховиків.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас