Банкіри: Розширення граничних значень курсового орієнтира на 2008р значно не вплине на міжбанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри: Розширення граничних значень курсового орієнтира на 2008р значно не вплине на міжбанк

Валюта
515
Розширення Національним банком України (НБУ) граничних значень курсового орієнтира на 2008 рік істотно не вплине на курсову динаміку на міжбанківському і готівковому ринках, вважають банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".
"Міжбанківський ринок ніяк не відреагує на розширення граничних значень офіційного курсу гривні до долара, на безготівковий курс гривні в цей час впливає тільки вихід Нацбанку з викупом клієнтських заявок або власної валютної позиції банків за більш вигідним, ніж ринковий, курсом. Поки надходження інвалюти в країну по поточному рахунку буде перекривати дефіцит торговельного балансу, учасники міжбанківського ринку будуть очікувати виходу Нацбанку для більш вигідного продажу валюти. Готівковий ринок також не відреагує на рішення ради Нацбанку, оскільки готівковий курс іде слідом за безготівковим", - сказав перший заступник голови правління ЗАТ "Ощадбанк Росії" (раніше - ЗАТ "Банк НРБ", Київ) Владислав Кравець.
Аналогічної точки зору дотримується директор казначейства банку "Хрещатик" (Київ) Олексій Козирєв.
"З урахуванням ситуації, що у цей час склалася на міжбанківському ринку, новий валютний коридор цілком реальний. Міжбанківський ринок зараз моментально не відреагує на новий валютний коридор, тому що зараз основний вплив на безготівковий курс гривні до долара робить тільки політика Нацбанку з купівлі валюти. Курс гривні на готівковому ринку до початку осені збережеться на нинішньому рівні, а у вересні може знизитися і перебувати в межах 4,7-4,8 грн/$1", сказав він.
При цьому О.Козирєв відзначив, що, за його оцінкою, основними факторами, що впливають на готівковий ринок, будуть обсяг соціальних виплат населенню і рівень інфляції.
"Валютний ринок навряд чи серйозно відреагує на прийняття 8%-го коридору коливань гривні до кінця року. Для міжбанківського ринку набагато важливішим буде той курс, за яким Нацбанк продовжить поповнювати свої валютні резерви. Загальносвітові песимістичні очікування щодо долара і різниця процентних ставок будуть визначати темпи подальшого зміцнення національної валюти", - сказав заступник голови правління ЗАТ "Інвест-Кредит Банк" (Кривий Ріг Дніпропетровської обл.) Андрій Пономарьов.
За його оцінкою, під кінець року міжбанківський курс гривні зміцниться до 3,8-4,1 грн/$1.
"Це (розширення граничних значень курсового орієнтира на 2008 рік - ІФ) - спроба впорядкувати сформовану на міжбанку ситуацію, однак, на мій погляд, вона носить декларативний характер, тому що фактичний курс гривні буде залежати від НБУ: частоти викупу, обсягу і курсу викупу. До того ж, курс долар/гривня усунули з прогнозних показників на цей рік, тому це спроба формалізувати сформований status quo. Реакція готівкового ринку, швидше за все, буде позитивна, банки будуть підтягувати курси до більш високого значення для вигідного закриття своєї старої і дорогої валютної позиції", - вважає начальник управління казначейства Індустріалбанку (Запоріжжя) Олександр Фомін.
Як повідомлялося з посиланням на голову Ради НБУ Петра Порошенка, Рада в п'ятницю ухвалила рішення щодо того, що офіційний курс гривні до долара на друге півріччя 2008 року складе 4,85 грн/$1 з можливістю відхилення "плюс-мінус" 4% (4,6560-5,0440 грн/$1).
Після відмови Нацбанку цього року викуповувати надлишкову пропозицію долара курс гривні на міжбанку виріс до 4,50-4,55 грн/$1. Тоді НБУ з 22 травня зміцнив офіційний курс гривні на 4% - з 5,05 грн/$1 до 4,85 грн/$1. Рада НБУ зажадала повернути курс у межі затвердженого нею раніше прогнозного коридору на 2008 рік - 4,95-5,25 грн/$1. Однак правління Нацбанку підтвердило своє рішення.
У цей час офіційний курс гривні становить 4,8498 грн/$1, реальний курс на міжбанківському ринку - близько 4,57 грн/$1, а Нацбанк періодично викуповує валюту за курсом 4,75 грн/$1 або 4,8 грн/$1, і за таку політику безлічі курсів зазнає різкої критики з боку президента.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас