Стельмах не дасть грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стельмах не дасть грошей

Валюта
2683
Національний банк заявив про те, що не бачить можливості втримати інфляцію на рівні 15,3% при зміні прогнозу номінального ВВП майже до 1 трлн. грн. Це означає, що Нацбанк продовжить дотримуватися жорсткої монетарної політики, а долар продовжить зниження.
Призначене вчора на 10.00 продовження наради з питань макроекономічної стабільності в президента перервалося рівно через годину через проведення ради коаліції. На ньому прем'єр Юлія Тимошенко поспішила заявити, що уряд повністю погодив з Національним банком макроекономічні показники країни на 2008 р.
У Нацбанку таку заяву зустріли з подивом. За словами Валерія Литвицького, радника голови НБУ Володимира Стельмаха, якщо урядові поправки в бюджет будуть прийняті, то рівень інфляції споживчих цін і цін виробників буде вищим від прогнозного рівня. Уряд погіршив прогноз споживчої інфляції з 9,6% до 15,3%, прогноз зростання цін виробників погіршено з 19,2% до 24,6%, збільшивши прогноз номінального ВВП на 35,6 млрд. грн. - до 956,8 млрд. грн.
Останній показник і є каменем спотикання між Нацбанком і Кабміном при узгодженні показників. Адже підвищення прогнозного зростання номінального ВВП дозволяє уряду збільшити податкові збори, щоб проводити активну соціальну політику. Тому якщо уряд буде наполягати на новому прогнозі номінального ВВП, очікувати ослаблення монетарної політики Нацбанку не варто.
Останні покупки валюти на міжбанку, здійснені центробанком (еквівалент 1,5 млрд. грн.) збіглися зі зниженням залишків коштів на рахунку уряду в НБУ на 3 млрд. грн. І, за запевненнями учасників ринку, рух коштів уряду не було погоджено в НБУ. Нацбанк викуповував долари і надавав банкам рефінансування, щоб допомогти тим сформувати обов'язкові резерви. При цьому центробанк не розраховував на щедрість ГКУ з підживлення фінансової системи.
Тому в найближчі дні тиск на ліквідність банківської системи (залишки на коррахунках банків у НБУ на початок учорашнього дня становили 20,4 млрд. грн.) з боку регулятора може посилитись. За словами першого заступника голови секретаріату президента Олександра Шлапака, збільшення залишків коштів на кореспондентських транзитних рахунках українських банків є короткостроковим явищем й у найближчі дні ця сума може скоротитися до звичних 15-17 млрд. грн.
Як повідомив перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов, регулятор буде ухвалювати рішення щодо підвищення ліквідності банківської системи тільки в тому випадку, якщо інфляційні показники будуть перебувати в прогнозному коридорі. "При цьому ми не зацікавлені в сильному відхиленні міжбанківського курсу від офіційного. Викуп валюти на ринку буде проводитися виходячи із цієї позиції", - повідомив чиновник.
Тим часом обсяги торгів на міжбанківському валютному ринку продовжують збільшуватися (з $12 млрд. у січні до $18 млрд. у червні). Таким чином, жорстка монетарна політика центробанку не сумісна з викупом валюти у всіх охочих. Звідси можна зробити висновок, що Нацбанк, швидше за все, буде проводити покупку тільки експортного виторгу, а міжбанківський курс долара знову опуститися до позначки 4,5 грн. за $1 (учора курс становив 4,58 грн. за $1). Зважаючи на все, банкіри іншого сценарію і не очікують: незважаючи на той факт, що вчора на міжбанківському кредитному ринку кредити овернайт продавалися по 4-15%, вартість місячних ресурсів повзла вгору і становила на кінець дня 15-24,5% річних.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас