Огляд українського ринку акцій (23 - 27 червня) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Огляд українського ринку акцій (23 - 27 червня)

Фондовий ринок
311
Минулого тижня індекс ПФТС упав на 3.12% до 767.57 пункту. Обсяг торгів склав 1 041 млн. грн., у тому числі обсяг торгів у секції акцій склав 443.07 млн. грн. Найбільша активність спостерігалася в наступних паперах: Дніпроенерго [DNEN] - 53.5 млн. грн., Райффайзен банк Аваль [BAVL] - 31.2 млн. грн., Ясиноватський машинобудівний завод [YAMZ] - 27.8 млн. грн., Єнакіївський метзавод [ENMZ] - 22.0 млн. грн., Центренерго [CEEN] - 19.2 млн. грн., Укрсоцбанк [USCB] - 18.2 млн. грн., Стаханівський вагонобудівний завод [SVGZ] - 17.1 млн. грн.
Протягом минулого тижня український ринок, на думку аналітиків КУА "Магістр", перебував під тиском сукупності наслідків викликаних антиінфляційною політикою Кабміну й небажанням інвесторів вкладати гроші. Так, подорожчання кредитів через нестабільність банківської системи й тривале падіння ліквідності ставлять під сумнів перспективи зростання виробництва (ВВП) у другому півріччі 2008 року.
Крім пасивності НБУ на міжбанківському валютному ринку (зміцнення гривні до 4.55 UAH/USD) черговим "нововведенням" стала жорсткість вимог НБУ до резервування під кредитні операції комерційних банків (необхідність 100%-го покриття проблемних кредитів й 20%-го резервування притягнутих зовнішніх позик). Крім цього, затримка відшкодування ПДВ експортерам (борг ДПАУ по ПДВ перевищує 1 млрд. грн.) імовірно створить для експортерів додаткові труднощі в третьому кварталі 2008.
На додаток до цього, очікуване в 2009 році підвищення ціни на газ до 400 USD за тисячу кубометрів виразно вплине на рентабельність і темпи росту промисловості в майбутньому. Такі перспективи приводять до того, що інвестори закривають свої "довгі" позиції з метою змушеного вивільнення готівки або в силу переоцінки цільової вартості компаній. Падіння світових ринків тільки додало песимізму й підсилило ефект.
Так у четвер, після публікації чергових негативних піврічних прогнозів з корпоративної звітності великих компаній і росту цін на нафту до 140 долара за барель фондовий індекс Dow Jones industrial average поставив дворічний рекорд падіння (за тиждень 500 пунктів, зупинившись на оцінці 11.346,51 пункту).
Це позначилося на всіх розвинених ринках і тих, що розвиваються, і Україна не виключення. У результаті цього традиційні спроби учасників українського ринку "підняти" вартість акцій в останній день кварталу виявилися безуспішними й індекс ПФТС "просів" на 1.97% замість очікуваного росту, та спрямував до оцінки 700 пунктів. Ми очікуємо продовження падіння ринку в силу негативного впливу корпоративної звітності великих світових компаній за 2КВ2008 і зростання цін на нафту до 150-160 дол. до серпня2008.
На нашу думку, позитивні піврічні результати українських компаній (фінансові та виробничі) не зможуть повною мірою компенсувати негативний вплив української макростатистики й впливу ззовні.
Генерація енергії
Минулий тиждень зафіксував зниження котирувань акцій більшості компаній, що генерують: Центренерго [CEEN] - 6.0%, Донбасенерго [DOEN] - 8.6% і Західенерго [ZAEN] - 1.4%. Зростання показали тільки папери Дніпроенерго [DNEN] - на 1.3%. Так різко ринок відреагував на заяву Росії про намір з 01.01.09 підвищити ціну газу й для України min до 400 USD за 1000 куб. м, внаслідок однобічного перегляду цін з боку постачальників. Нагадаємо, теперішня вартість 1000 куб. м. газу для України становить 179.5 USD на границі з Росією.
У результаті індекс Магістр-Генерація втратив 2.02%. Зростання котирувань DNEN ми пов'язуємо з рішенням ВХСУ від 27.06.08 про скасування рішення Запорізького апеляційного господарського суду, яким визнавалася незаконність допемісії на 52.07% до 149 млн. грн. Таким чином, структурами ДТЕК був створений прецедент по зміні, не підлягаючому перегляду рішення ВСУ, у суді нижчої інстанції. Можливо, надалі рішення ВСУ буде змінене й допемісія DNEN буде визнана легальною, і подальший механізм розроблений ДТЕК буде застосовуватися при розгляді інших суперечок, у т.ч. і для продовження прихованої приватизації енергетичних компаній.
Машинобудування
Минулого тижня папери машинобудівного сектора під впливом негативних внутрішніх факторів, продовжили рух вниз. Середньозважене падіння (за обсягами торгів) склало 6.09%. Індекс Магістр-Машинобудування знизився на 3.89%. Даний сектор зазнає тиску наступних негативних факторів: подорожчання вартості позикових ресурсів і зростання цін на метал - уповільнююче приріст обсягів сектора важкого машинобудування; зростання цін на паливо й збільшення частки імпортних нафтопродуктів у балансі країни - що з лагом 2-3 мес. позначиться на продажах легкових автомобілів і легких комерційних авто.
Краще інших виглядає сектор енергетичного машинобудування - минулого тижня він "просів" на рівні з ринком при низьких обсягах. Основна активність інвесторів була зосереджена в паперах: Ясиноватського машинобудівного заводу [YAMZ] - 27.4 млн. грн. (падіння котирувань на 0.1%), Стаханівського вагонобудівного заводу [SVGZ] - 17.1 млн. грн. (- 18.7%), Мотор Січі [MSICH] - 14.0 млн. грн. (-4.2%), Маріупольського заводу важкого машинобудування [MZVM] - 6.3 млн. грн. (-9.4%), УкрАвто [AVTO] - 5.7 млн. грн. (-5.2%).
Технічне зростання у секторі показали 3 папери: Донецькгормаш [DGRM] - зростання котирувань на 65.9% при обсязі торгів 29.5 тис. грн., Суднобудівний завод Залив [SZLV] - зростання на 27.3%, обсяг торгів - 95.3 тис. грн. і Харківський завод Світло Шахтаря [HMBZ] - 12.7% з обсягом торгів 458.6 тис. грн.
Фінанси
Минулого тижня акції банків рухалися проти ринку, показавши ріст на тлі падіння акцій інших секторів. Імовірно, напередодні допемісій в Укрсоцбанку [USCB] і Райффайзен Банку Аваль [BAVL] велася активна скупка їхніх акцій (обсяги торгів, відповідно, 18.1 й 31.1 млн. грн.).
Це привело до позитивного результату на тлі падіння ринку (+1.87% й 0%), що "витяг" індекс Магістр-фінанси вгору на 0.36%. Серед інших паперів даного сектора найбільше активно торгувалися: Форум [FORM], що виріс на анонсі про плановане збільшення статутного капіталу на 5.26% (при обсязі 2.0 млн. грн.), і Родовід Банк [RODB], що впали на 5.08% при обсязі 5.2 млн. грн. на відсутності позитивних новин.
ГМК
Зниження котирувань акцій більшості підприємств ГМК продовжилося й за підсумками минулого тижня індекс Магістр-ГМК знизився на 1.86%. Не змогла втримати від падіння заява одного з експертів на виставці Європейський ринок металу 2008 у Лондоні про ріст цін на кокс в 2009 р. до $650/тонну. "Тенденція значного росту цін на кокс і коксівні вугілля буде зберігатися протягом найближчих трьох-чотирьох років. При цьому Китай буде основним імпортером коксівних вугіль", - думає експерт.
Побічно це означає зростання виробництва сталі не меншими чим в 2007 темпами. Однак наростаюча в усьому світі економічна криза вже в недалекому майбутньому принесе закономірне падіння попиту на метал і тому український ринок досить скептично ставиться до таких заяв.
Показовою стала ситуація на ринку з Єнакіївським метзаводом. Завод повідомив, що вивів доменну піч №5 на проектну потужність (1.05 млн тонн у рік) на місяць раніше запланованого строку. На цьому тлі акції показали падіння на 0.33% при обсягах торгів в 22 млн. грн. Щирим лідером падіння стали папери Дніпроспецсталі [DNSS] - 17.7%(8.3 млн.грн.)
Саме так відреагував ринок на остаточну покупку групою Приват чергового непрофільного активу. Лідерами росту можна вважати Нікопольський і Запорізький заводи феросплавів, що показали 1.5% й 3.4% ріст відповідно. Загальносвітова тенденція до росту вартості корисних копалин робить ці активи вкрай привабливими на падаючому ринку.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас