Експерт: Середньоазіатські експортери газу можуть підвищити ціни до європейських тільки за згодою РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Середньоазіатські експортери газу можуть підвищити ціни до європейських тільки за згодою РФ

Енергетика
239
Країни Середньої Азії можуть із 2009 року підвищити ціни на експортований природний газ до європейського рівня, якщо на таке підвищення погодиться Російська Федерація, що контролює поставки середньоазіатського газу в Україну, вважає радник голови правління національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" Іван Дяк.
"Твердження, що країни Середньої Азії в 2009 році можуть за власною ініціативою підвищити ціну на газ для України до $400 за 1 тис. кубометрів, є не зовсім правильним, оскільки головним гравцем в "газовій" грі була і залишається Російська Федерація", - наводяться слова І.Дяка в повідомленні Київського міжнародного енергетичного клубу "Q-club", членом якого він є.
Експерт не виключив, що РФ буде підтримувати середньоазіатських експортерів природного газу в прагненні перейти на європейські ціни з 1 січня 2009 року.
"Якщо країни-власники газу будуть виходити винятково із власних інтересів, Україна як країна-транзитер буде змушена відстоювати свої інтереси. Різке підвищення ціни на імпортний газ автоматично приведе до адекватного підвищення тарифів на транзит і зберігання газу в підземних сховищах", - сказав він, нагадавши, що Україна щорічно спалює близько 6 млрд куб. м газу на рік для забезпечення транзиту більше 110 млрд куб. м газу в Європу.
"Доходи РФ від продажу газу в Європі будуть дуже залежати від ціни на його транзит по території України. При цьому збільшення ставок на транзит і його зберігання в підземних сховищах вигідне Україні", - відзначив експерт.
І.Дяк також позитивно оцінив прагнення уряду України забезпечити поетапний (протягом трьох-чотирьох років) перехід до європейських цін на природний газ, що поставляється в країну, що, на його думку, дозволить промспоживачам впровадити енергозберігаючі технології. У той же час радник голови правління "Нафтогаз України" вважає, що забезпечення вітчизняних підприємств дешевим газом "не є проблемою держави, тому що 90% з них приватизовані".
Експерт переконаний, що в результаті нових домовленостей у газовій сфері повинні виграти і Україна, і Росія. "Ретельні підрахунки показують, що найбільшу вигоду сторони будуть мати лише у випадку взаємовигідних поступок", - підсумував І.Дяк.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас