У російському алмазно-діамантовому співтоваристві назріває конфлікт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У російському алмазно-діамантовому співтоваристві назріває конфлікт

Казна та Політика
293
У російському алмазно-діамантовому співтоваристві назріває гострий конфлікт. Він породжений застарілими протиріччями між виробниками алмазів, що підтримуються державою, і гранувальною промисловістю.
Як повідомляється в офіційній заяві Асоціації російських виробників діамантів (АРВД), ця організація висловлює заклопотаність ситуацією, що склалася навколо діамантового комплексу Російської Федерації.
На думку експертів АРВД із другої половини 2007 року у світі йде жорстка боротьба за алмазну сировину, викликана не різким збільшенням попиту на продукти його переробки - діаманти, а спекулятивними факторами, пов'язаними з очікуванням світової фінансової кризи.
Іноземні компанії активно вкладають кошти в алмази, купуючи їх за вартістю, що перевершує вартість діамантів, які з них можна виготовити. Ціни на діаманти, на думку АРВД, перестали відповідати цінам на сирі алмази і відстали в динаміці більш ніж у два рази.
Своїми діями російська видобувна компанія Алроса підтримала спекулятивний ринок алмазів. Ціни на необроблені камені в підсумку за 2007 рік виросли на 9%, за 5 місяців поточного року - на 6%. А червневе одноразове підвищення цін на алмазну сировину для російських підприємств склало від 15 до 25 відсотків, стверджується в Заяві АРВД.
У документі підкреслюється, що АРВД не може погодитися з односторонніми, згубними для галузі, діями компанії Алроса і заявляє, що буде звертатися в органи державної влади та управління Російської Федерації щодо питання подальшого існування переробного виробництва в Росії. Зокрема, АРВД вважає за необхідне поставити перед державними органами Росії 3 питання, що вимагають негайного вирішення:
- ціноутворення на сирі алмази, що продаються монополістом - компанією Алроса російським підприємствам;
- митне регулювання експорту алмазів;
- доцільність сплати ПДВ на алмазну сировину для виробництва діамантів, введеного з 1 січня 2008 року.
Наскільки відомо, куратор діамантової галузі - Адміністративний департамент Мінфіну РФ - уже одержав заяву АРВД.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас