Експерти: За підсумками червня частка пропозицій на первинному ринку житла збільшилась на 14% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: За підсумками червня частка пропозицій на первинному ринку житла збільшилась на 14%

Нерухомість
2201
За даними аналітичного відділу Будівельно-інвестиційної компанії "Київ Житло-Інвест", "у червні вартість житла на первинному ринку Києва залишалася стабільною".
"За підсумками минулого місяця середня вартість житла бізнес-класу знизилася на 0,2%, а середня вартість житла преміум-класу зменшилася на 0,1%" - говориться у звіті компанії. При цьому зниження вартості житла цих категорій, на думку фахівців компанії, мотивовано насамперед, коливаннями іноземних валют: "На сьогоднішній день прив'язка вартості житла до іноземних валют спостерігається в 28 із із 87 об'єктів класу бізнес- і преміум".
Експерти відзначили, що, "у порівнянні із травнем, у продаж надійшло 17 об'єктів економ-класу та 5 об'єктів бізнес-класу. При цьому значно збільшилася частка пропозиції на первинному ринку. В економ-класі кількість виставлених на продаж однокімнатних квартир у порівнянні із травнем зросла на 54%, двокімнатних - на 24%, трикімнатних - на 40%. Що ж стосується бізнес-класу, то пропозиція однокімнатних квартир збільшилася на 13%, двокімнатних - на 22%, трикімнатних - на 19%".
Фахівці компанії акцентували увагу на тому, що вартість житла в 17 об'єктах економ-класу, які почали продаватися в червні, у середньому на 25,8% вища, ніж в 71 об'єкті, які реалізовувалися в травні. "Тільки за рахунок високої стартової ціни на нові об'єкти економ-класу, середня ціна в цьому сегменті за підсумками червня збільшилася на 7,4%" - відзначається у звіті "Київ Житло-Інвест".
При цьому більшість нових об'єктів економ-класу реалізовується на 3-й та 4-й стадії будівництва. "Ціна на цих етапах будівництва в середньому на 10-14% вища, ніж на початковому етапі будівництва" - говориться в аналітичному звіті. Експерти також припускають, що "вартість житла в нових об'єктах економ-класу до кінця 2008 року залишиться незмінною".
Сам процес будівництва аналітики компанії умовно розділили на 5 етапів: 1) одержання дозвільної документації до встановлення паркана (продажі не ведуться); 2) підготовка майданчика до зведення першого поверху; 3) зведення каркаса будинку, ведення внутрішніх і зовнішніх опоряджувальних робіт; 4) будинок побудований, можливі внутрішні опоряджувальні роботи, облагороджування території, підготовка до введення в експлуатацію; 5) будинок введений в експлуатацію, ведуться продажі.
Крім цього фахівці констатують, що в червні лише в 8 об'єктах компаніями-операторами були переглянуті ціни убік збільшення: в 2-х об'єктах економ-класу, 5-ти бізнес-класу (з них 4 в 4-й зоні) і в 1-му об'єкті преміум-класу.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас