BIS: Світовій економіці загрожує інфляція, високі ставки та уповільнення зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

BIS: Світовій економіці загрожує інфляція, високі ставки та уповільнення зростання

Казна та Політика
342
Банк міжнародних розрахунків (Bank for International Settlements, BIS) вважає інфляцію очевидною загрозою для світової економіки, що може привести до підвищення процентних ставок, зниження споживчих витрат і, внаслідок цього, тривалого уповільнення її зростання.
У щорічному звіті організації, що об'єднує представників ЦБ різних країн, відзначається, що зараз "інфляційні ризики вищі, ніж вони були протягом багатьох років".
"З огляду на явну загрозу інфляції, низький за історичними мірками рівень процентних ставок у більшості країн, глобальний ухил убік жорсткості монетарної політики здавався б нам адекватним", - говориться в доповіді.
При цьому її автори попереджають, що поєднання зростання інфляції, що б'є по впевненості споживачів, і кредитної кризи, що знизила доступність кредитів для компаній, може привести до більш тривалого і глибокого уповільнення світового економічного зростання, ніж це очікувалося.
Ефект доміно у світовій економіці підвищує ризики і для країн, що розвиваються, які особливо сильно страждають від інфляції, а також зіткнулися з тиском на користь ревальвації валют, попереджає BIS. Можливий спад у США може торкнутися країн, що розвиваються, які сильно залежать від зовнішнього попиту, а скорочення доступності кредитів негативно відіб'ється на країнах, які мають великий дефіцит платіжного балансу.
BIS вважає, що в сформованій ситуації з інфляцією центральні банки повинні будуть удатися до підвищення процентних ставок, однак у ситуації, коли ЦБ повинні боротися і з загрозою інфляції, і з ризиком спаду, не існує одного варіанта дій, що підходив би всім.
На думку експертів організації, при найгіршому варіанті розвитку подій, якщо відбудеться різке уповільнення світової економіки, надалі можливий сценарій її входження в період дефляції.
Представники ЦБ у неділю і понеділок брали участь у щорічних зборах BIS, на яких центральною темою стала боротьба зі зростанням інфляції та інфляційними очікуваннями. Із серпня минулого року у фокусі уваги банкірів були потрясіння на фінансовому ринку, однак сьогодні на перше місце вийшла проблема цін, пов'язаних зі збільшенням вартості палива та продуктів харчування.
На цьому тижні процентну ставку може збільшити Європейський центральний банк - з 4% до 4,25%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас