Урядові макропоказники ставляться під сумнів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Урядові макропоказники ставляться під сумнів

Казна та Політика
335
Провідні економічні експерти України очікують, що основні показники економічного зростання цього року будуть набагато гіршими від урядових прогнозів. До такого висновку прийшли учасники щоквартального семінару макроекономічного прогнозування при Міністерстві економіки.
Однак навіть ці розрахунки здаються аналітикам надмірно оптимістичними - вони не враховують подорожчання енергоресурсів з початку наступного року.
Наприкінці минулого тижня Мінекономіки провело черговий семінар з макроекономічного прогнозування. Крім чиновників Мінекономіки, Мінфіну і Держкомстату в ньому взяли участь експерти Національної академії наук, Міжнародного валютного фонду, "Райффайзен Банк Аваль", БТА Банку, ІК Dragon Capital і фонду Bleyzer Foundation. Як відзначили в Мінекономіки, у порівнянні з минулим семінаром, що пройшов у березні поточного року, експерти погіршили свої прогнози розвитку економіки України.
Так, прогноз зростання ВВП в 2008 році був погіршений на 0,1% - до 6%, а прогноз інфляції поточного року збільшився на 7,4% - до 21,5%. За підсумками 2009 року очікується погіршення світової кон'юнктури для українського експорту, внаслідок чого зростання ВВП знизиться до 5,5%, а збільшення споживчих цін складе 16,3%. Відзначимо, що уряд недавно погіршив прогноз інфляції на 2008 рік до 15,3%. Прогноз ВВП зараз становить 6,8%.
У своїх розрахунках експерти виходили з того, що ціна на газ цього року залишиться колишньою, а в наступному складе порядку $265 за тисячу кубометрів. Уже восени експерти очікують стабілізації цінової ситуації на світовому ринку нафти: у консенсус-прогноз була закладена ціна на нафту в 2008 році $116,1 за барель, а в 2009 році - $120,8 за барель.
Аналітик ІК Dragon Capital Олена Білан пояснює оптимізм експертів тим, що прогнози розроблялися до заяв "Газпрому" про можливе підвищення вартості природного газу для України в 2009 році до $400 (докладніше див. стор. 1): "Більшість експертів очікувала плавного переходу до світових цін на газ і підвищення ціни на 35-40%, як це було в попередні роки".
За словами заступника директора центру "Психея" Геннадія Рябцева, закладена в консенсус-прогноз стабілізації ціна на нафту в цілому відповідає очікуванням провідних світових експортних центрів. "Однак слід зазначити, що світові експерти очікують зниження цін на нафту після виходу економіки США зі стану фінансової кризи", - додав він.
При цьому ймовірні більш високі темпи зростання цін на енергоносії консенсус-прогноз відніс до одних із ключових ризиків для української економіки. У зв'язку із цим експерти допускають, що ці темпи значно погіршать макропоказники української економіки. "Це дуже оптимістичний прогноз, - відзначає старший економіст Bleyzer Foundation Олег Устенко. - Якщо будуть офіційно підтверджені більш високі, ніж планувалося, ціни на газ і нафту, підприємства, швидше за все, почнуть вкладати прибуток не в розвиток виробництва, а у впровадження енергозберігаючих технологій, що приведе до гальмування зростання економіки не тільки в 2009-му, але вже цього року". Білан вважає, що така висока ціна на природний газ приведе до зупинки роботи лише хімічної галузі. "Однак оскільки її питома вага в економіці країни невелика, це приведе до гальмування зростання ВВП на 1%", - говорить вона.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас