Знову "двійка" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Знову "двійка"

Кредит&Депозит
2430
Нові рейтинги платоспроможності України здорожчать банківські кредити і депозити. Головна причина погіршення економічної оцінки країни - висока інфляція.
Міжнародні рейтингові агентства почали знижувати рейтинги платоспроможності України. Standard & Poor’s у середині червня знизив довгостроковий рейтинг країни за зобов’язаннями в іноземній валюті з рівня "ВВ-" до "В+", а в національній валюті - із "ВВ" до "ВВ-" (стабільний прогноз).
Рейтинг "В+" мають такі країни, як Білорусь, Грузія, Уругвай, Пакистан. Головна причина погіршення економічної оцінки країни - висока інфляція. "Зниження рейтингу відображає неспроможність української влади провадити політику адекватних заходів протистояння інфляції у перегрітій економіці", - констатує аналітик S&P Франк Гілл.
Торік інфляція побила семирічний рекорд - 16,6%. За 5 місяців 2008 року споживчі ціни вже зросли на 14,6% (рік до року - на 31,1%). В агентстві вважають, що велика різниця у зростанні цін в Україні та у країнах - торговельних партнерах збільшить дефіцит поточного рахунку платіжного балансу до 20% від ВВП.
Дефіцит покриватиметься за рахунок позикових коштів та іноземних інвестицій (потреба в зовнішньому фінансуванні зросте майже на 30%), що збільшить залежність України від світового ринку капіталу, котрий переживає не найкращі часи. "S&P головним негативом вважає нестабільність банківської системи, яка дуже залежить від зовнішніх запозичень. Інші ризики - політична нестабільність, а також значна соціальна спрямованість держбюджету", - каже науковий співробітник інституту економічних досліджень і політичних консультацій Віталій Кравчук.
Аналітики впевнені, що ще два найбільші світові рейтингові агентства - Fitch та Moody’s - найближчим часом також знизять рейтинг платоспроможності України. Аналітик інвесткомпанії "Міленіум Капітал" Вікторія Безверха прогнозує перегляд агентствами рейтингів, присвоєних українським компаніям.
Зниження суверенного рейтингу платоспроможності зробить іще дорожчими для українських компаній і банків ресурси, залучені з-за кордону. "Імовірно, зовнішні позики подорожчають на 0,5 процентного пункту", - прогнозує заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Ігор Львов.
На його думку, новий рейтинг S&P цілком відображає нинішні тенденції в українській економіці, але при цьому банкір вважає, що ситуація покращиться вже до кінця року - S&P може переглянути кредитний рейтинг України вже у бік підвищення. Ерік Найман, начальник відділу випуску фінінструментів Укрсоцбанку, прогнозує подорожчання зовнішніх позик на 0,1-0,2 процентного пункту.
Якщо умови фінансування знову погіршаться, українські банки будуть змушені вкотре підвищити ставки за кредитами для підприємств і фізосіб, впевнені фінансові аналітики - в середньому на 0,2-1 п.п. Але при цьому підвищаться і відсоткові ставки за депозитами - банки продовжать покривати грошовий дефіцит за рахунок грошей населення і юросіб.
Інвестаналітики у свою чергу прогнозують, що зниження суверенного рейтингу та погіршення оцінок платоспроможності українських компаній може спровокувати чергове падіння українського фондового ринку - портфельні інвестори завжди адекватно реагують на оцінки, які виставляють великі рейтингові агентства.
Костянтин Дружерученко
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас