Казахстан погодився перенести видобуток нафти на Кашагані на 2013 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Казахстан погодився перенести видобуток нафти на Кашагані на 2013 рік

Енергетика
141
Казахстан і консорціум іноземних інвесторів, що розробляють гігантське нафтове родовище Кашаган, домовилися перенести початок видобутку на 2013 рік, повідомив міністр енергетики Сауат Минбаєв.
Спочатку старт промислового видобутку нафти на родовищі був запланований на 2005 рік. На початку цього року після довгих дискусій учасники $136-мільярдного проекту попередньо домовилися почати видобуток наприкінці 2011 року. Однак у травні Минбаєв повідомив, що акціонери знову хочуть перенести промисловий видобуток на 2012-2013 роки, а уряд проти цього і готує "санкції".
"Так, перенесли видобуток", - сказав Минбаєв журналістам після засідання уряду в суботу. Міністр сказав, що сторони домовилися, що Казахстан не буде відшкодовувати інвесторам їхні витрати на розробку Кашагана після 1 жовтня 2013 року. Угода про розподіл продукції припускає відшкодування витрат за рахунок нафти, що добуватиметься в майбутньому.
"Якщо видобуток буде відставати за межами 1 жовтня 2013 року, то такі витрати, зазнані консорціумом, не будуть компенсовані (з добутої нафти)", - сказав він на засіданні.
"Ми гадаємо, що цього разу - останній термін продовження (початку видобутку)", - додав міністр. У консорціум, під керівництвом італійської Eni, входять Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, Total, ConocoPhillips, Inpex Holdings Inc. Держкомпаній Казмунайгаз домоглася в січні збільшення своєї частки до 16,81 відсотка, що відповідає частці великого учасника проекту.
Минбаєв сказав, що сторони домовилися про порядок вирахування роялті: при світовій ціні на нафту $45 за барель роялті складе 3,5 відсотки від видобутку, при ціні $130 - 7,5-8,0 відсотка, а при ціні $195 за барель - 12,5 відсотка.
Консорціум у свою чергу зажадав зберегти стабільність податкового режиму в проекті. Казахстан недавно заявив, що збереже стабільність тільки в тих контрактах, які пройдуть ратифікацію в парламенті. "Вони на всі ці зміни згодні тільки у випадку, якщо податкова стабільність буде збережена", - сказав міністр.
Минбаєв сказав, що іноземні акціонери піднімали питання і про можливість продовження терміну дії угоди про розподіл продукції.
"Казахстанська сторона в категоричній формі відмовила у цьому пункті, кінцевий 2041 рік залишається", - сказав Минбаєв.
Прем'єр-міністр Карім Масімов, що вів засідання уряду, похвалили міністра Минбаєва за "принциповість" під час переговорів з іноземними інвесторами.
"Я вважаю, що переговорна команда на чолі з міністром (енергетики) проявила достатню принциповість і професіоналізм у відстоюванні інтересів Республіки Казахстан... Я вважаю, що вони вичавили максимум, що могли зробити, тому я висловлюю подяку вам і всій вашій переговорній команді", - сказав прем'єр Минбаєву.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас