Ціни на житло не витримали відсутності покупців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на житло не витримали відсутності покупців

Нерухомість
4261
Попит на житло постійно падає: труднощі з іпотекою і падіння долара привело до того, що потенційні покупці не поспішають купувати житло. І, схоже, варто почекати з покупкою житла - фахівці впевнені, що ціни на нього будуть продовжувати знижуватися.
"Знизяться ціни на вторинному ринку на 2-3% до кінця літа. Основна причина - труднощі з іпотечними кредитами, які привели до того, що попит упав приблизно у два рази. Ситуацію ускладнює також традиційний спад на ринку нерухомості", - прогнозує Володимир Коломойко, аналітик компанії "Планета Оболонь".
За словами експерта, у першу чергу впадуть ціни на 2-3 кімнатні квартири.
"Швидше за все, ціни на найдешевші однокімнатні квартири залишаться на тому ж рівні, так вони найбільше користуються попитом. Вартість цих квартир відносно доступна, а люди однаково мають потребу в житлі", - говорить Коломейко.
Фахівець вважає, що, незважаючи на несприятливу ситуацію на ринку нерухомості, обвалу цін на житло не буде, ціни будуть опускатися поступово.
Складна ситуація склалася і на первинному ринку. За словами Володимира Степенка, маркетинг-директора компанії SV Development, проблеми з одержанням кредитів виникли не тільки в потенційних покупців, але й у забудовників. З одного боку покупці зайняли вичікувальну позицію, з іншого боку - багато забудовників не можуть завершити почате будівництво об'єктів через відсутність коштів. У найбільш складному положенні опинилися будівельні компанії, що недавно з'явилися. Це привело до того, що ринок первинної нерухомості завмер.
"Ситуація на ринку обтяжлива, угоди практично не укладаються. Ціни будуть знижуватися, але незначно, тому що будматеріали продовжують дорожчати", - пояснює він.
Степенко стверджує, що найбільше знизять ціни невеликі компанії. У цілому в липні ціни можуть знизитися на 1-2%, в основному це буде житло бізнес і преміум-класу.
На думку експерта, не знизиться вартість житла економ-класу, тому що воно продовжує користуватися попитом.
"Ціни на квартири економ-класу залишаться на колишньому рівні", - прогнозує Степенко.
Нагадаємо, у травні банки підняли середню процентну ставку по іпотечних кредитах на 9-16,1%. Максимальний термін видачі кредиту знижений до 10 років. Багато банків взагалі відмовилися видавати іпотечні кредити. Близько 70% українців купували житло в кредит.
У травні середні ціни на столичні квартири впали на 2,5%.
Ірина Гамалій
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас