З осені без першого внеску за кредитом можна буде не приходити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З осені без першого внеску за кредитом можна буде не приходити

Кредит&Депозит
1080
Найближчим часом українцям обмежать можливість брати кредити без початкового внеску. Нацбанк підготував документ, який робить видачу цих кредитів для банків вкрай невигідними (вони будуть змушені резервувати 100% суми таких кредитів).
Банкіри вважають, що документ можуть прийняти до осені, таким чином, українці, які вже й так через жорсткість політики банків останні кілька місяців були практично позбавлені можливості брати кредити без початкового внеску на житло (банки тепер їх видають тільки за умови, якщо є ще якась додаткова нерухомість під заставу), можуть зіткнутися з проблемами з автокредитів та споживчих позиках ("на холодильник"). з них, зважаючи на все, будуть продовжувати видавати кредити і без початкового внеску, але ставки зростуть істотно.
"Після того, як Нацбанк посилить умови видачі такого роду кредитів, їх кількість впаде в рази. А банки, яким доведеться компенсувати збитки і добирати свій прибуток, будуть змушені піднімати кредитні ставки на всі види кредитів", - повідомив Ерик Найман, начальник управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанку. За його словами, офіційна ставка для споживчих кредитів зросте на 4-5%, а ефективна, яка враховує всі комісії та додаткові платежі - на 10-20%. Як відомо, так звана ефективна ставка може досягати 70-80% при офіційній 15-25% за рахунок банківських комісій і додаткових платежів.
Згодні з такими не занадто радісними прогнозами й економісти. "Вже зараз, починаючи з квітня, у нас на 20% зменшилася кількість видаваних кредитів і після дії НБУ ця тенденція тільки підсилиться, підніметься й розмір ставок", - повідомив економіст Міжнародного інституту перспективних досліджень Олександр Жолудь. Що стосується кредитних ставок, то після цього втручання НБУ, вони зростуть. В першу чергу - на споживчі кредити, а потім це подорожчання відіб'ється і на автокредитах, і на іпотеці.
Заступник голови правління банку "Фінанси та кредит" Ігор Львов говорить, що "ми не відмовимося від кредитів без першого внеску, це стосується всіх видів кредитів: споживчих, автомобільних та іпотеки". За його словами, автокредити та іпотека не подорожчають, а от ставки на споживчі кредити можуть зрости.
Причини
Відзначимо, що Нацбанк обмежує кредитування для банків з метою загальмувати зростання цін (які, на думку НБУ підігріваються кредитним бумом). Але як показує статистика, найбільшою мірою в нас зросли ціни на товари, які в кредит не купуються (те ж продовольство), а на "кредитні" товари ціни останнім часом навіть дещо впали (наприклад, на авто). У таких умовах доцільність боротьби з кредитами без початкового внеску досить сумнівна. Вона тільки погіршить життя середньому класу, яке одержує зараз достатні зарплати, щоб виплачувати щомісячні суми з кредитів, але найчастіше не має заощаджень на перший внесок.
Знайдуть схему
Щоправда, не факт, що прожекти НБУ спрацюють на 100%. В одному з банків, що спеціалізується на видачі споживчих кредитів повідомили, що, скоріш все, їм вдасться придумати якусь схему, яка дозволить обійти нові вимоги НБУ, і кредити без першого внеску вони продовжать видавати.
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас