Fortis псує "дочці" життя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fortis псує "дочці" життя

Фондовий ринок
355
Акції міжнародної банківсько-страхової групи Fortis учора обвалилися майже на 19% через відмову групи виплачувати дивіденди, оголошення емісії на 1,5 млрд євро та розпродаж своєї нерухомості. Це підтвердило найгірші побоювання аналітиків про те, що світова іпотечна криза усе ще впливає на найбільшу в Бельгії фінансову групу, що торік списала 1 млрд євро активів subprime. Проблеми Fortis можуть негативно відбитися на розвитку її "дочки" - СК "Фортіс Страхування Життя Україна", говорять експерти.
Учора акції фінансової групи Fortis на біржі NYSE Euronext впали на 18,89%. Настільки стрімке падіння вартості бельгійсько-голландської групи було викликано заявою про те, що Fortis буде змушена залучити акціонерний капітал у рамках плану підвищення платоспроможності на 8 млрд євро. Статутний капітал буде збільшений на 1,5 млрд євро, у той час як адміністративна рада Fortis вирішила не виплачувати проміжні дивіденди за 2008 рік - вони будуть виплачені лише в I кварталі 2009 року, та й то акціями. Fortis має намір підвищити платоспроможність також шляхом продажу нерухомості на 1,5 млрд євро з наступним узяттям її в оренду, продажу нестратегічних активів на 2 млрд євро та випуску фінансових неприбуткових інструментів на 2 млрд євро.
Fortis представлена в 55 країнах, її капіталізація вчора ввечері склала 22,59 млрд євро. Прибуток групи в 2007 році - 4 млрд євро (з урахуванням 947 млн євро від продажу іспанської СК СaiFor іспанському ощадбанку La Caixa). В Україні Fortis працює через СК "Фортіс Страхування Життя Україна" з 9 лютого 2007 року (раніше - СК "Еталон Життя"). Фінансові проблеми в Fortis почалися ще торік. Після того як 5 квітня 2007 року акції групи подорожчали до абсолютного рекорду 34,85 євро, через іпотечну кризу вони подешевшали до 13,26 євро 25 січня цього року, або на 61,95%, досягши мінімального рівня із серпня 2002 року. У той день падіння котирувань Fortis на 10% викликали спекуляції щодо того, що Fortis спише 2 млрд євро активів, забезпечених іпотекою subprime (облігації CDO). Але група пообіцяла, що списання не перевищить 1 млрд євро, і до 30 квітня її акції підросли на 31,98% (до 17,5 євро), після чого знову продовжили падіння - на 41,37%.
Знецінювання акцій Fortis викликано рішеннями про розмивання часток нинішніх акціонерів і відмову від виплати дивідендів. "Якщо компанія перестає видавати дивіденди, значить у неї не все добре і є необхідність у грошах, - упевнений начальник аналітичного відділу ІК Dragon Capital Андрій Беспятов. - Якщо збільшення капіталу, невиплата дивідендів і розпродаж нерухомості - це ланки одного ланцюга, то, очевидно, нинішні акціонери побоюються більш серйозних проблем".
В українській "дочці" групи - страховій компанії "Фортіс Страхування Життя Україна" - вважають, що проблеми материнської Fortis на них поки не відіб'ються. "До нас це не має відношення. У нас немає ніяких відомостей про можливі обмеження, ми працюємо в тих рамках і тому графіку, які були прийняті раніше", - заявила в. о. голови правління "Фортіс Страхування Життя Україна" Марина Наумова.
Експерти менш оптимістичні. "З огляду на те, що страхування життя в Україні розвивається слабко, такі зміни в материнській структурі не можуть позитивно відбитися на українській компанії. Незалежно від результатів роботи є ризик скорочення уливань і зменшення масштабів діяльності", - упевнений провідний фінансовий аналітик рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг" Олексій Капустинський. При достатньому ступені автономності дочірня структура може і перетерпіти кризу, говорять експерти, але обсяги інвестицій однаково будуть зменшені. "Інвестиції в Україну становлять малу частку вкладень великих гравців, але є ризик, що вплив кризи материнської структури пошириться на український актив, - говорить Андрій Беспятов. - Вони будуть розвиватися не так агресивно, як планувалося".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас