Відкат Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відкат Європи

Казна та Політика
552
Як стало відомо, на саміті Україна-ЄС у вересні 2008 року, всупереч очікуванням Києва, політична частина нової угоди між Україною та Євросоюзом підписана не буде. Це пов'язано з відмовою Брюсселя розділяти документ на дві частини - політичну та економічну.
На думку єврочиновників, угода з Україною буде підписана в найкращому разі за два-три роки. Але українські політики як і раніше вірять у можливість підписання договору у вересні та закликають Брюссель дотримуватися досягнутих раніше домовленостей.
Керівні органи Євросоюзу - Європейська рада та Європейська комісія - досягли домовленості, що на саміті Україна-ЄС, який відбудеться 9 вересня у Франції, не буде підписана політична частина нової розширеної угоди про співробітництво України та Євросоюзу. Про це повідомило поінформоване джерело в Єврокомісії.
- Угода не буде підписана, це остаточне рішення. Ми вже сповістили про це офіційний Київ. Однак у нас складається враження, що там, як і раніше, сподіваються на її підписання, - сказав співрозмовник.
Комерсанту не вдалося одержати достовірну інформацію про те, коли Брюссель ухвалив рішення щодо даного питання. За деякими відомостями, українська сторона була проінформована про таку позицію ще 22 травня - на засіданні "трійки Україна-ЄС" в Любляні (Словенія). Пояснюючи відмову підписувати даний документ у вересні, в Євросоюзі сказали, що не мають наміру розділяти загальну угоду з Україною на дві частини - політичну та економічну. - Це офіційна позиція не тільки Єврокомісії, але й усього Євросоюзу: договір повинен бути підписаний як єдиний документ.
Доти, поки не будуть погоджені всі його частини, ми вважаємо, що не погоджено нічого, - підтвердив цю інформацію прес-секретар представництва Єврокомісії в Україні Давид Стулик. Він також нагадав, що переговори щодо економічної частини угоди "тільки почалися" і будуть тривати досить довго.
Жан-Поль Везіан, посол Франції, яка буде головувати в Євросоюзі під час вересневого саміту Україна-ЄС, теж відкидає можливість підписання даного документа під час саміту.
- Сторони можуть спільною заявою привітати досягнення в переговорному процесі. Але це не буде означати підписання всієї угоди, - заявив він.
Як відомо, на початку 2008 року минув термін дії нинішньої угоди про партнерство та співробітництво між Україною і ЄС. В 2006 році сторони почали переговори щодо змісту політичної частини нової угоди, і в цей момент вони перебувають на стадії завершення. Київ очікує, що в документ буде включений пункт про початок переговорів щодо введення безвізового режиму між Україною та країнами ЄС, а також про перспективи членства України в Євросоюзі.
Тим часом переговори про економічну частину, основою якої повинен стати договір про створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та ЄС, почалися лише в 2008 році, після вступу України у СОТ. Розуміючи, що ця частина переговорів затягнеться на кілька років, Київ запропонував Брюсселю виділити ЗВТ в окремий документ, що буде підписаний пізніше, а частину угоди, що залишилася, підписати на вересневому саміті. "Відпрацьовується ідея, щоб посиленою угодою врегулювати політичний компонент, компонент безпеки, юстиції, внутрішніх справ і загальне прописання контурів майбутньої угоди про зону вільної торгівлі", - говорив заступник глави секретаріату президента Олександр Чалий. Пізніше Віктор Ющенко неодноразово відзначав, що на найближчому саміті Україна-ЄС буде підписана політична частина нової угоди про співробітництво з Євросоюзом.
Примітно, що раніше в Брюсселі не виключали того, що з угоди буде виділена проблемна економічна частина, що дозволить підписати її до кінця року. "Ми сподіваємося, що восени на саміті Україна-ЄС зможемо підбити підсумки. Тоді і побачимо, чи зможемо підписати угоду цього року", - заявила 7 квітня представник Єврокомісії Крістіане Хоманн. З якоїсь причини думка Брюсселя змінилася - Євросоюз вирішив не йти на поступки Україні.
Українські чиновники в останні місяці неодноразово прогнозували строки завершення переговорів щодо ЗВТ. Найоптимістичнішим виявився прогноз Віктора Ющенка: він припустив, що переговорний процес завершиться "місяців за 12". Тим часом у можливість бліцкригу не вірять навіть у секретаріаті президента. "Переговори по економічній частині угоди - дуже непросте завдання. Там багато проблемних моментів, зокрема по агропромисловому комплексу - адже ми знаємо, наскільки політично ангажованою є європейська сільськогосподарська політика. Тому строки я оцінюю в межах 20-22 місяців", - сказав вчора заступник глави СП Андрій Гончарук.
Представники офіційного Брюсселя відмовляються говорити про строки завершення переговорів. "Можу тільки передати слова єврокомісара Пітера Мендельсона: ми сподіваємося, будуть створені всі умови для того, щоб угода була підписана якнайшвидше", - сказав Давид Стулик. Тим часом у бесідах off-record європейські чиновники відзначають, що прогнози Гончарука "досить оптимістичні". "Ми припускаємо, що узгодження параметрів зони вільної торгівлі протриває два-три роки.
Але для того, щоб вкластися в ці тимчасові рамки, необхідно, щоб в Україні стабілізувалася політична ситуація і припинилася та війна між президентом і прем'єром, яку ми бачимо сьогодні", - заявив співрозмовник.
У Верховній раді інформація про те, що посилена угода не буде підписана до кінця року, викликала здивування. "Робоча група щодо економічної частини веде переговори. Думаю, що закінчить до вересня. А якщо не встигне - то закінчить до грудня. Так що не потрібно нагнітати фарби. Строки у два-три роки - це явно не з тієї опери", - сказав депутат від Партії регіонів, перший заступник глави парламентського комітету з євроінтеграції Володимир Вечерко. "Я допускаю, що на саміті документ не буде підписаний, але в такому випадку підписання відбудеться наприкінці року", - заявила депутат фракції "Наша Україна-Народна самооборона", член комітету з євроінтеграції Ірина Геращенко.
Вона також визнала вплив політичної кризи в Україні на переговорний процес. "Ми не будемо надягати рожеві окуляри і говорити, що Європу не хвилює політична ситуація в Україні", - сказала Геращенко, висловивши впевненість, що Віктор Ющенко досягне перемоги в стратегічному для нього напрямку. А Вечерко відзначив, що Брюссель повинен "не нав'язувати нам свої умови, а виконувати те, про що ми з ним домовлялися".
Представники Євросоюзу в бесіді висловили заклопотаність тим фактом, що українські політики та журналісти дотепер впевнені в підписанні нового договору до кінця 2008 року. У Брюсселі не виключають, що перекручена суспільна думка щодо цього питання сформована свідомо. "Схоже, це тактичний хід секретаріату президента України. Очевидно, вони сподіваються, що ЗМІ зможуть натиснути на нашу позицію і змінити перебіг переговорів", - припустив один зі співрозмовників.
Затягування підписання нової угоди з ЄС, безумовно, призупинить реалізацію низки програм з євроінтеграції України. Зокрема, через це може бути відкладений початок переговорів про введення безвізового режиму для громадян України при поїздках у країни Євросоюзу. Тим часом додаткові два роки Київ зможе використати для того, щоб домовитися із Брюсселем про більш прийнятні формулювання перспектив членства України в ЄС.
Сергій Сидоренко, Марта Бондаренко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас