Киянка відкрила шлях новим джерелам енергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Киянка відкрила шлях новим джерелам енергії

Енергетика
1178
Киянка Олена Подладчикова, що зараз працює в Бельгійській королівській обсерваторії, зробила відкриття про природу сонячних спалахів і одержала міжнародну премію ім. Зельдовича. До неї з українців цю премію не одержував ніхто.
Учені і раніше знали, що температура сонячної атмосфери (корони) 2 мільйони градусів, у той час як самої поверхні - 10 000 градусів. Також було відомо, що Сонце випускає із себе безліч маленьких магнітних арок.
Аналізуючи знімки, передані супутником-телескопом, Подладчикова встановила, що арки взаємодіють між собою за принципом короткого замикання, а, зникаючи, віддають сонячній атмосфері тепло. Саме маленькі, а не великі арки так розігрівають її, тому що їх більше.
Спалахи і сплески випромінювання породжують величезні ударні хвилі, що поширюються з божевільною швидкістю по всій поверхні Сонця та у напрямку Землі. Вони женуть перед собою плазмову масу і якщо в цей час на орбіті є супутники, то їхня апаратура виходить із ладу. Однак не тільки апаратура страждає від цих потоків, у людей теж спостерігається погане самопочуття, незважаючи на те, що Земля захищена своїм магнітним полем від таких процесів.
Отож киянка Олена Подладчикова змогла побудувати детальну модель процесів, що відбуваються на Сонці, що за півтора-три години дозволяє пророчити космічну погоду.
"Управляти термоядерними процесами на цьому гігантському космічному тілі ми навряд чи зможемо, - говорить Олена. - Але, розгадавши механізми перетворення сонячної енергії, можемо створити штучну плазмову лабораторію на Землі й у такий спосіб вирішити проблему енергетичної кризи. Крім того, знаючи якнайбільше про сонячне випромінювання, людство зможе максимально захистити від космічної радіації пілотовані кораблі, які полетять на Марс і Венеру через 25-30 років".
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас