"Бориспіль" пішов на злет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Бориспіль" пішов на злет

Казна та Політика
735
Учора Кабінет міністрів затвердив фінансовий план державного міжнародного аеропорту "Бориспіль" на нинішній рік. За словами міністра транспорту та зв'язку Йосипа Вінського, виторг аеропорту повинен скласти 800 млн грн при чистому прибутку 123 млн грн. Для порівняння виторг "Борисполя" торік склав 524,4 млн грн, а чистий прибуток - 96,3 млн грн. Цього року прибуток може виявитися набагато більшим - за останні п'ять місяців його рівень удвічі перевищив показник за аналогічний період минулого року, відзначив пан Вінський.
Державний міжнародний аеропорт "Бориспіль" є найбільшим у країні. Аеропорт має дві злітно-посадкові смуги, на його території розташовані три пасажирські термінали та поштово-вантажний комплекс. В 2007 році аеропорт обслужив 5,67 млн пасажирів.
Збільшенню виторгу на третину буде сприяти, зокрема, 30-процентне збільшення аеропортових зборів на міжнародних рейсах. Згідно з наказом Мінтрансу, з 3 травня збір за кожного відправленого в "Борисполі" пасажира збільшений до $17 (див. Ъ від 13 червня). Крім того, аеропорт розраховує і на збільшення пасажиропотоку (в 2007 році він склав 23%). В аеропорті коментувати затверджений фінплан учора відмовилися, але пообіцяли зробити це найближчим часом.
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко на вчорашньому засіданні уряду позначила головний вектор розвитку "Борисполя". За її словами, основні кошти повинні бути витрачені на розвиток терміналів і підвищення пропускної здатності аеропорту. Найближчим часом в "Борисполі" потрібно приступити до будівництва терміналу D, що стало можливо після врегулювання конфлікту з авіакомпанією "Аеросвіт" (див. Ъ від 1 квітня). Як повідомив Йосип Вінський, на початку липня буде обраний генеральний забудовник терміналу: у фінал тендера вийшли турецька Dogus/Alarko/YAD і іспанська Obrascon Huarte Lain. А у квітні "Бориспіль" заявив про намір побудувати термінал для low-cost авіарейсів за $160-180 млн.
Втім, експерти сумніваються, що ці об'єкти будуть побудовані в нинішньому році. "Тільки на розробку проекту терміналу піде рік. А наскільки мені відомо, поки що цього проекту нема", - говорить генеральний директор аеропорту "Жуляни" Сергій Нікіфоров.
Антон Семиженко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас