Barclays залучає капітал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Barclays залучає капітал

Фондовий ринок
166
Четвертий за розміром британський банк Barclays спробує відвоювати частку ринку в ослаблих під час світової кредитної кризи фінансових компаній США.
Необхідний для прориву капітал банк залучить із Японії, Сінгапуру, Китаю та Катару, продавши азіатським компаніям 1,58 млрд. спеціально випущених акцій за $8,9 млрд.
"У США шість або сім найбільших гравців поступаються позиціями, створюючи можливості для нас. У період кредитної кризи Barclays зазнав набагато менше втрат, ніж більшість наших конкурентів. Банк має якісні активи, гарне керування ризиками та уник нещастя бути залученим у сумнівні угоди з іпотечними облігаціями, які привели багатьох наших колег до масштабних списань", - заявив президент Barclays Боб Даймонд.
З початку поточного року Barclays списав активи на суму $3,4 млрд., тоді як втрати найбільшого іпотечного банку Великобританії HBOS перевищили $5 млрд., а другий за розмірами - Royal Bank of Scotland - заніс у збитки $11 млрд. активів. Загальні втрати світових фінансових компаній після торішнього колапсу на іпотечному ринку США склали, за підрахунками агентства Bloomberg, $400 млрд.
Кредитна криза привела до здешевлення акцій світових банків. Цим скористалися азіатські і близькосхідні компанії, які прийнялися нарощувати свої частки в акціонерному капіталі європейських фінансових компаній. Власниками Barclays побажала стати сімейна інвестиційна компанія прем'єр-міністра Катару шейха Хамада Challenger, що повідомила про готовність разом з держфондом Qatar Investment Authority скупити акції банку на суму $4,5 млрд. Японський банк Sumitomo Mitsui виявив бажання витратити близько $1 млрд., китайський China Development Bank - $180 млн., сінгапурська державна інвесткомпанія Temasek - $400 млн.
За словами виконавчого директора Barclays Джона Ворлі, пріоритетне право участі в додемісії буде надано теперішнім акціонерам банку. Для них буде встановлена ціна 2,82 фунти за акцію. Все інше викуплять нові інвестори по 2,96 фунти за акцію. "Близько половини з $8,9 млрд. залучених коштів буде направлено на підвищення адекватності капіталу банку. Інша половина піде на досягнення нових бізнес-можливостей", - відзначив пан Ворлі.
Учора біржові котирування акцій Barclays виросли на 6%, до 3,3 фунти за штуку, у результаті чого капіталізація банку виросла до $43 млрд. Втім, папери банку усе ще коштують удвічі дешевше, ніж рік тому, - 7,5 фунта/шт. За словами голови інвесткомпанії Royal London Asset Management Джейна Коффі, інвестори утомилися дивитися, як акції Barclays котяться вниз, і побачили в банку потенціал для відновлення позицій.
Денис Закіянов
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас